Jak na tatarák z lososa
Už jste ochutnali tatarák z lososa? Varianta pro všechny, co nejedí maso, mají rádi ryby nebo si chtějí zpestřit jídelníček. Určitě si na něm pochutnáte.
Můžete si dát klasický hovězí tatarák s topinkami, telecí tatarák s červenou cibulkou nebo třeba tatarák z čerstvého lososa s opečenými topinkami či toasty. Na tatarák je nejlepší doba v zimě. Máte větší jistotu, že je maso zcela v pořádku. Ať už jste milovníky klasického hovězího masa s topinkami potřenými česnekem, nebo si vychutnat na jemnější chuti ryby. Tatarák ryby je rychle hotový a zvládne ho připravit každý. Zkuste si jej připravit a vychutnat podle našeho receptu i vy.
Obsah
Proč si dát lososa
V jídelníčku bychom měli mít ryby asi 3 x týdně. Není však ryba jako ryba. Ty tučnější jsou kromě prospěšných omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin i zdrojem vitamínu D. Ryby, zejména ty tučné, jako makrela, sleď a losos, mají vysoký přirozený obsah rybích olejů. Pokud se obáváte obsahu toxických látek, losos patří k rybám s minimální kontaminací těžkými kovy. Volně žijící losos je kvalitnější než ryby z chovu v síťové sádce.
Prospěšné účinky
Losos je jednou z nejzdravějších potravin a obsahuje omega 3 tuky, což je souhrnný název pro skupinu hned tří mastných kyselin, které přispívají ke zdraví srdce a mozku, tlumí záněty, zlepšují krevní oběh, posilují paměť i myšlení a regulují hladinu krevního cukru. Pokud se losos v přírodě živí přirozenou stravou, bude plný omega 3 NMK. Lososi chovaní na farmách se krmí zrním a umělou potravou a vykazují minimální množství omega 3 NMK. Navíc obsahují více pro-zánětlivých omega 6 NMK, což je tuk, kterého konzumujeme nadbytek.
Nakrmte tělo i mysl
Divocí lososi získávají růžové zabarvení z krilu a krevet, které obsahují velké množství přírodního pigmentu astaxantinu. Tento karotenoid má 10x vyšší antioxidační aktivitu oproti beta-karotenu. U ryb v sádkách se maso dobarvuje.
Při konzumaci lososa z volné přírody 85 g porce dodá 18 g kvalitní bílkoviny, 360 mg draslíku a 1/2 denní doporučené dávky protirakovinného minerálu selenu. Obsahuje více než 1/2 DDD vitamínu B12 a 30 % DDD niacinu a vitamínu B3.
Tatarák z lososa
Potřebné ingredience
Dnes 13.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- 5 plátků chleba na topinky
- 1 žloutek
- 30 dkg lososa
- 1 šálek oleje
- 1 ks cibule
- sůl podle chuti
- špetka pepře
- špetka drceného kmínu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 palička česneku
- 1 lžička plnotučné hořčice
- nasekanou nať petrželky
Postup přípravy
Cibuli očistíme, nakrájíme najemno a vsypeme do umělohmotné mísy. Syrového lososa zbavíme kůže a očistíme od šupin. Ostrým zubatým nožem jej nastrouháme na umělohmotném prkýnku a maso oddělíme od bílých vlásečnicových blanek. Pak jej přidáme spolu s ostatními přísadami do mísy k cibuli. Vše řádně propracujeme vidličkou nebo rukama a případně dochutíme solí, pepřem, kmínem sójovou omáčkou a worcesterskou omáčku podle své chuti.
Chleba si nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Na pánvi v rozehřátém oleji jej osmažíme dozlatova a dáme na ubrousky na talíř, aby se olej vsákl do ubrousků. Topinky osolíme a potřeme česnekem. Tatarský biftek z lososa naneseme na topinky v silných vrstvách a ihned podáváme ještě teplé topinky.
Zeleninový tatarák
Pokud patříte k těm, co nejí ani ryby, máme zde něco pro vegetariány.
Potřebné ingredience
- střední lilek
- 250g cherry rajčátek
- šalotku
- petrželku
- panenský olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Lilek omyjte, nakrájejte ho na kolečka, dejte jej na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte ho olivovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Pečte ho po dobu 10 minut. Pak ho osolte, opepřete, kolečka otočte a nechte jej péct dalších 5 minut. Mezitím si nakrájejte rajčata na menší kostičky, šalotku nadrobno a bylinky nasekejte najemno a vše pak promíchejte. Nechte upečený lilek chvíli vychladnout, nakrájejte si ho na menší kostky a všechny suroviny důkladně promíchejte v míse. Osolte, opepřete a zakápněte směs troškou olivového oleje. Podávejte ho s opečenými toasty nebo s žitným chlebem.