Riboflavin je vlastně vitamín B2

Riboflavin není jen vitamin B2, také se mu říká vitamin G, ovoflavin nebo laktoflavin. Řadí se mezi flaviny, což jsou žlutá až oranžová jemně fluoreskující barviva přírodního původu. Riboflavin si umí syntetizovat rostliny i mikroorganismy, ale člověk a obecně živočichové to neumí. Proto musíme vitamin B2 přijímat v potravě.
Obsah
Je důležitý pro růst buněk
Riboflavin je rozpustný ve vodě, a proto jeho nadbytek odchází močí, neukládá se v těle do zásoby. To také znamená, že se jím nemůžeme za žádných okolností předávkovat. Je také tepelně stálý, takže v potravinách při tepelném zpracování nedegraduje.
Vitamin B2 je velmi důležitý pro růst nových buněk, zajišťuje tak zdraví naší pokožky, vlasů i nehtů. Také se stará o správnou funkci očí, posiluje srdce, má vliv na metabolismus, ale také na nervovou soustavu, mozek a přenos kyslíku ve svalech. Tím ovšem jeho úlohy nekončí, podílí se na fungování mnoha orgánů.
Protože si riboflavin neukládáme do zásoby, potřebujeme ho dodávat prakticky neustále. Doporučená denní dávka je 1,6 mg, cokoliv navíc se nám z těla vyloučí. V těhotenství, během kojení, ve stáří, při braní antibiotik, antikoncepce nebo při zánětlivých onemocněních se doporučuje dodávat vitamin B2 preventivně.
Není však možné brát pouze riboflavin – všechny vitaminy B bychom měli přijímat v komplexu, protože jsou mezi sebou propojeny a pro fungování jednoho potřebujeme i další vitaminy z řady B. Ostatně v potravinách se vitaminy řady B také nevyskytují izolovaně, ale ve skupinách.
Zdroje vitaminu B2
- Obiloviny – rýže, pšenice, oves, pohanka, ječmen, kukuřice, jáhly, žito, quinoa, amarant…
- Luštěniny – čočka, fazole, hrách, soja, cizrna…
- Vejce
- Kvasnice
- Ořechy a semena
- Zelenina
- Pivo
- Houby
- Maso
- Mléčné výrobky
- Med
- Ocet
- Řasy
- Kakao
- Acai berry
- Cukrová třtina
- Rakytník
- Řeřicha
- Hlíva ústřičná
- Houževnatec jedlý
Nedostatek riboflavinu se projevuje
- Trhlinkami v koutcích úst
- Záněty hlasivek
- Záněty spojivek
- Šupinatění kůže
- Pálením kůže a sliznic
- Vyrážkami
- Ekzémy
- Padáním vlasů
- Lupy
- Lámáním nehtů
- Nespavostí
- Závratěmi
- Trávicími obtížemi
Pozor na světlo
Přestože je riboflavin odolný ke změnám teplot a nemusíme se tedy bát tepelného zpracování potravin, rozkládá se působením světla. Proto je třeba potraviny s ním, zejména mléko, skladovat bez přístupu světla. Při skladování v šeru ubyde z vitaminu B2 maximálně 50 %, ale na světle je jeho úbytek až 90 %!
Kupte si riboflavin jako potravinový doplněk
Vitamin B2, nebo lépe řečeno B komplex si můžete samozřejmě doplnit nejen stravou, ale i potravinovými suplementy.
V e-shopu prozdravi.cz najdete například Wurm-Ex, který vám pomůže harmonizovat trávení, udržovat sliznice v normálním stavu a ochrání vás před externími agenty. Tento přípravek obsahuje kromě skupiny vitaminů B také extrakt z ořešáku královského a další bioaktivní látky.
B-komplex s pivovarskými kvasnicemi je složen z osmi vitaminů skupiny B a je obohacen o pivovarské kvasnice, které zvyšují jejich účinnost.
Dnes 2.6.2023 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.