5+1 receptů z hub
Milujete houby, rádi je sbíráte a vytváříte z nich různé pokrmy? I po ochlazení jsou lesy plné hub, které zlepšují imunitu a pomáhají s hubnutím. Podívejte se, co si z nich můžete uvařit a jak na to. Určitě si pochutnáte.
Zařazením hub do pravidelného jídelníčku dopřejete tělu důležité minerály, vitamíny, a živiny. Pravidelná konzumace přináší mnoho výhod pro vyznavače všech životních stylů, zejména pro vegetariány a vegany.
Obsah
Co obsahují houby
- vitaminy řady B, tedy kyselinu pantotenovou, niacin či riboflavin, které podpoří chod metabolismu, nervovou tkáň i tvorbu krvinek.
- Vitamin D je důležitý steroidní hormon pro regulaci vápníku v těle a funkci imunitního systému. Hodně je ho v žampionech pěstovaných pod UV zářením.
- Minerály, jako měď, selen a draslík. Měď je důležitá pro tvorbu červených krvinek i funkci imunitního systému. Selen je důležitý antioxidant chránící tělo před volnými radikály, rakovinou i stárnutím. Draslík v těle podporuje zejména správnou funkci srdce, svalů a nervové tkáně.
- Beta-glukany stimulují imunitní systém, zvyšují odolnost proti alergiím, zlepšují metabolismus tuků a cukrů. Nacházejí se ale hlavně v exotických houbách, jako je hiratake neboli hlíva ústřičná a houba šiitake.
- Bílkoviny zastávají v organismu všechny důležité funkce, jsou stavebním prvkem svalů a podporují hormonální regulaci.
- Neobsahují prakticky žádné tuky, nezvyšují cholesterol a pomáhají při hubnutí. Energetická hodnota na 100 g činí pouhých 149 kJ.
1. Houbová smaženice
Suroviny na 2 porce:
- 1 ks cibule
- 1 lžíce másla nebo krájené slaniny
- 1 stroužek utřeného česneku
- 200 g čerstvých, mražených či předvařených hub
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 6 ks rozšlehaných vajec
Na troše másla nebo kousku pokrájeného špeku osmažíme cibulku, přidáme pokrájené houby a důkladně orestujeme. Pak dochutíme solí, pepřem, kmínem, česnekem a nakonec vmícháme rozšlehaná vejce, která za stálého míchání necháme pořádně srazit. Praženici podáváme s čerstvým pečivem nebo tousty. Smaženici můžete připravit i na slanině či šunce a zasypat čerstvou jarní cibulkou.
2. Bramboračka s houbami
Suroviny na 4 porce:
- 2 ks cibule
- 4 ks brambor
- 1 ks malého celeru
- 3 ks mrkve
- 2 ks petržele
- 2 lžíce hladké mouky na jíšku
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- houby
- 2 l zeleninového vývaru nebo vody a bujon
- 3 lžíce oleje na osmažení cibule
Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme ji vařit do hrnce s vroucí vodou kromě cibule. Čerstvé houby nakrájíme na kousky. Pokud jsou už podušené a zmražené, přidáme je k zelenině. Mezitím podusíte na oleji cibulku, přidáme mouku a stále mícháme. Pak vlijeme pár naběraček vody ze zeleniny do hrnce s cibulí a utvoříme jíšku a mícháte. Chvilku povaříte a přidáme zbylou zeleninu i s vodou. Přidáme bujon, veškeré koření, sůl a ještě chvíli vaříme.
3. Houbová kulajda s koprem
Suroviny na 4 porce:
- 600 g brambor
- 1,5 l vody
- 300 g čerstvých hub
- 4 ks vajíček
- polohrubá mouka
- 200 ml smetana
- ocet
- kopr
- sůl
- kmín
Sušené a předem namočené nebo čerstvé a na kostky nakrájené houby dáme vařit do osolené vody. Přidáme kmín a na kostky nakrájené brambory. Pak vše vaříme. Jakmile jsou brambory téměř měkké, zalijeme je smetanou s rozkvedlanou moukou a ještě krátce povaříme. Pak polévku ochutíme rozsekaným koprem, doplníme vejce a za stálého míchání je necháme srazit v polévce. Při podávání přidáme do polévky trochu octa podle chuti.
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
4. Houbové karbanátky
Suroviny na 4 porce:
- 1 ks cibule
- čerstvé houby
- 1 ks vejce
- slunečnicový olej
- strouhanka
- sůl
- pepř
- česnek
- majoránka
Na olej dáme pokrájenou cibulku a necháme ji usmažit dozlatova. Pak přidáme houby, podlijeme je troškou vody a necháme je dusit, až budou měkké. Necháme vše vystydnout a pak přidáme sůl, česnek, pepř, majoránku, vejce a přidáme strouhanku tak, aby byla směs trochu hustší. Pak tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme. Přílohou budou brambory, bramborová kaše nebo chléb.
5. Houbová omáčka
Suroviny na 4 porce:
- 1 ks cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička octa
- 2 dl mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička cukru
- 2 hrsti sušených hub nebo čerstvé houby
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody alespoň na půl hodiny. Vodu můžeme v průběhu jednou vyměnit. Pak vyjmeme a nakrájíme houby na kousky. Čerstvé houby nakrájíme na kousky. Na másle osmahneme cibuli, přisypeme hladkou mouku a umícháme ji na jíšku. Rozředíme ji trochou studené vody a zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, pokrájené houby a pak vše přivedeme k varu. Vaříme 20 minut. Pokud je omáčka ještě řídká, v mléce rozmícháme trochu hladké mouky a zavaříme ji do omáčky. Nakonec omáčku dochutíme octem, cukrem a solí. Omáčka se hodí k těstovinám, houskovému knedlíku nebo smaženkám. Omáček je výborná i bez smetany a může být i bez masa.
6. Hovězí maso na houbách
Suroviny na 4 porce
- 1 ks cibule
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 špetka mletého pepře
- 100 g anglické slaniny
- 500 g hovězího masa
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 hrst hub
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a zlehka orestujeme. Pak přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso, podlijeme vývarem, přidáme k němu houby a 2 stroužky česneku. Vše dusíme do měkka a podle potřeby přidáváme vodu. Před dokončením vaření ještě dochutíme, můžeme přidat trošku smetany, zahustíme jíškou, povaříme asi 10 minut a můžeme podávat s rýží nebo knedlíkem.