Řapíkatý celer – na co všechno ho můžeme použít?

Řapíkatý celer je zelenina, která má širokou škálu pozitivních účinků na lidské zdraví. Z neznámých důvodů se však na českých talířích objevuje jen velmi zřídka. Možná i proto, že řada lidí neví, jak jej správně připravit. Pojďte se podívat na ty nejlepší způsoby využití řapíkatého celeru.
Oproti mrkvi, okurce či rajčeti je celer trochu v nevýhodě. Zatímco u předešlých druhů zeleniny vám vaše fantazie (a řada kuchařek) napoví, k čemu ji lze využít, u řapíkatého celeru je to tomu trochu jinak.
Jeho stonky jsou lidem důvěrně známé z průvodců hubnutím, kdy jej většina z nich doporučuje konzumovat syrové. Ti odvážnější si dost možná vzpomenou, že řapíkatý celer někdy viděli ve vyprošťovacím koktejlu Bloody Mary.
Ať tak, či onak, ani jednou z těchto představ jeho využití nekončí.
Víte, jak řapíkatý celer použít?
Obsah
Proč dát řapíkatému celeru šanci
Tato na první pohled nudná zelenina v sobě skrývá mnoho důvodů, proč byste ji měli zařadit do svého běžného jídelníčku.
Nejen, že má opravdu nízkou kalorickou hodnotu, ale při správné úpravě dokáže být opravdu překvapivě chutná.
Mezi zdravotními benefity řapíkatého celeru najdete:
Dnes 26.5.2022 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- Vysoké množství antioxidantů
- Látky na podporu trávení
- Řadu vitamínů (konkrétně vitamín A, C a K)
- Snížení tlaku
- Prevenci proti některým druhům rakoviny
Je ale potřeba mít na vědomí, že i přes veškeré benefity má užívání celeru i svá rizika. Díky silicím, které jsou v něm obsažené, může řapíkatý celer u citlivějších jedinců způsobit alergickou reakci.
Jak využít řapíkatý celer v kuchyni?
Když nyní víte, jaké účinky tato potravina má, byl by hřích ji nezakomponovat do vašeho každodenního jídelníčku. Jenže, jak na to?
Salát z řapíkatého celeru
Řapíkatý celer se nejvíce hodí pro přípravu zdravých salátů. Nejčastěji ho lze použít ve spojení s jablky. Jdou s ním však dělat i zajímavější věci.
Budete potřebovat:
- 8 stonků celeru
- ½ hrnku mandlí
- několik datlí
- 3 lžíce citronové šťávy
- trošku čili koření
- sůl, pepř
- 50 gramů parmezánu
- ¼ šálku olivového oleje
Nakrájejte celer na menší kousky (tak, jak vám budou velikostně vyhovovat) a vložte je na chvilku do mísy s ledem. Tak neztratí svoji křupavost. Po asi půl hodině celer osušte a vložte jej do mísy na salát. Přidejte opražené a nasekané mandle. Nakrájejte datle na drobné kousky a opět vložte do mísy s celerem. Přidejte citronovou šťávu a dochuťte kořením. Nakonec zakápněte olivovým olejem a ozdobte nakrájeným či nastrouhaným sýrem. Ihned servírujte.
Celerová polévka
Ať už je jakékoliv roční období, určitě vám přijde vhod výživná a krémová celerová polévka. Její příprava je tak jednoduchá, že si dozajista najde své pevné místo ve vašem kulinárním repertoáru.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 6 šálků nakrájeného celeru
- 2 šálky krájených brambor
- 4 šálky zeleninového či kuřecího vývaru
- 1 šálek vody
- sůl, pepř, kajenský pepř
- Smetanu na vaření
Do hrnce nalijte trochu oleje a orestujte nakrájenou cibuli. Mezi tím nakrájejte česnek, celer a brambory. Když je cibule opečená, přidejte česnek a krátce ho opečte. Nyní do hrnce vložte celer a brambory. Směs zalijte vývarem a vodou a přidejte do ní veškeré připravené koření. Všechna zelenina by měla být ponořená, aby během procesu pomalého vaření dostatečně změkla. Jakmile je zelenina v polévce měkká, rozmixujte ji ponorným mixérem.
Do polévky přidejte i smetanu. Poté bude výsledná konzistence polévky plnější a krémovější.
Řapíkatý celer je zelenina, která si rozhodně zaslouží šanci. A to nejen pro své účinky na vaše zdraví, ale také pro svou nezaměnitelnou chuť.
A jaké jsou vaše zkušenosti s využitím řapíkatého celeru ve vaší kuchyni?