Potraviny bohaté na hořčík vás zbaví únavy
Hořčík je prvek, který je nezbytný pro správný přenos nervosvalových vzruchů a jeho nedostatek se projevuje jako tzv. tetanie. U nás jí podle průzkumů trpí každý třetí člověk, zvýšená pozornost věnovaná příjmu hořčíku je tedy zcela na místě. A jako u většiny vitamínů nebo minerálů, je dobré začít se skladbou potravy.
Obsah
Jak se nedostatek hořčíku projevuje?
Nedostatek hořčíku se projevuje obtížemi, z nichž mnoho je nespecifických a netýkají se jen snížené hladiny tohoto minerálu:
- Neurastenické příznaky – únava, nesoustředěnost, bolesti hlavy, podrážděnost, závratě…
- Noční křeče ve svalech, hlavně v lýtkách
- Pocit vnitřního napětí
- Pocit nedodýchnutí, jakoby ležel na hrudníku kámen
- Brnění v končetinách, hlavně konečcích prstů, ale i v jazyku
- Pocit sucha v ústech
- Bolesti u srdce nezávislé na námaze
- Pocit bolesti a stažení kolem žaludku
Pokud jde o manifestní tetanii, ta je provázena bolestivými svalovými křečemi obličeje, rukou a nohou. Nejčastější typy manifestní tetanie jsou:
- Porodnická ruka – křečovité postavení ruky, která tvoří špetku
- Karpopedální spasmy – křečovité ohnutí zápěstí a natažení nohou
- Laryngeální spasmus – potíže při polykání a pocit staženého hrdla
- Rybí ústa – pocit stažení kolem úst
Co byste měli o hořčíku v potravinách vědět
Velké množství hořčíku se z naší potravy ztrácí při vaření a konzervování zeleniny. Proto je důležité, vařit tyto potraviny šetrně v páře nebo v tlakovém hrnci. Pro dostatečný přísun hořčíku stačí, abychom jedli luštěniny, zelené listy, neloupaná zrna, klíčky, semena, otruby a černý celozrnný chleba.
Abychom si zachovali dostatečný příjem hořčíku, měli bychom se také vyhýbat tučným jídlům. Tuk totiž váže hořčík ve střevech a brání jeho vstřebávání do krve. Podobné je to s nadbytkem bílkovin – spotřeba hořčíku totiž úměrně roste právě s jejich spotřebou.
Pokud se rozhodnete hubnout, je lepší toho dosáhnout sportem, než razantnějším snižováním dávek jídla. S menším množstvím stravy totiž také přijímáme menší množství hořčíku. Ten nám ubývá také se stresem, protože dochází k horšímu vstřebávání a zvýšenému vylučování, nebo s pitím alkoholu.
Potraviny obsahující hořčík
- mandle
- paraořechy
- humři
- integrální mouka z celého zrna
- celozrnná rýže
- pohanka
- sójové boby
- otruby
- candát
- tuňák
- pivní kvasnice
- arašídy
- vejce
- celozrnné výrobky
- různá semena
- brambory
- ovesné vločky
Ovoce
- Ananas
- Borůvky
- Broskve
- Datle
- Grapefruit
- Hroznové víno
Zelenina a luštěniny
- Brokolice
- Cibule
- Čočka
- Fazole
- Hlávkový salát
- Hrách
Dnes 10.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.