6+1 tipů na skvělé pomazánky

Zajímavá a chutná pomazánka se vždycky hodí na svačinu, pro rychlou večeři, nebo jako záchrana v momentě, kdy vám přijde nečekaná návštěva. Zkuste červenou řepu, ryby i vejce. Načerpejte inspiraci u našich pomazánek.
Obsah
Pomazánka z červené řepy
- 250 g vařené nebo pečené červené řepy
- 50 g sekaných vlašských ořechů
- 3 prolisované stroužky česneku
- 50 g bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- sůl
- pepř
Smíchejte 250 g vařené nebo pečené nastrouhané červené řepy, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Pomazánku osolte a opepřete dle chuti.
Sýrová pomazánka s olivami
- 200 g strouhaného sýra, např. goudy, ementálu nebo eidamu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 až 3 lžičky sardelové pasty
- 3 lžíce nakrájených oliv bez pecky
- 2 až 3 lžíce majonézy
- citronová šťáva
- sladká paprika
- sůl
Smíchejte sýr, hořčici, sardelovou pastu, olivy a majonézu, přidejte citronovou šťávu, sůl a papriku. Podávejte s celozrnným pečivem.
Mandlová pomazánka
- 150 g tvrdého nastrouhaného sýra
- 50 g mandlových lupínků
- 100 g pomazánkového másla
- 100 g ředkve nebo ředkviček nastrouhaných nahrubo
- 2 jarní cibulky najemno nasekané
- mléko nebo zakysaná smetana
- sůl
Všechny uvedené suroviny nakrájejte, nasekejte nebo nastrouhejte, smíchejte, osolte dle chuti a zjemněte mlékem nebo zakysanou smetanou.
Vajíčková pomazánka
- 100 g pomazánkového másla
- 50 g lučiny
- 4 vejce natvrdo nasekaná najemno
- 50 g konzerva sardelových oček s kapary nasekaných najemno
- 1 svazek najemno nasekané pažitky
- 1 lžička hořčice
- sůl
- pepř
Pomazánkové máslo nejprve utřete s lučinou. Smíchejte jej s vejci, očky, pažitkou a hořčicí. Osolte a opepřete dle chuti.
Pomazánka Surimi
- 200 g tyčinek Surimi
- 75 g celeru uvařených v celku 5 minut ve vroucí osolené vodě nastrouhaný najemno
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Tyčinky Surimi nasekejte najemno, smíchejte je s ostatními přísadami a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Játrová pomazánka s vajíčkem
- 200 g kuřecích jater
- 1 malá nakrájená cibule
- 4 vejce vařená natvrdo
- 25 g másla
- sůl
- pepř
- máslo na opékání
Játra opečte na másle na pánvi, aby uvnitř nebyla krvavá. Nechte je vychladnout, zbavte je tužších částí a nakrájejte je na kousky. Rozmixujte v mixéru najemno a dejte do misky. Umixujte cibuli, přidejte nasekaná vejce a změklé máslo, osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte a před podáváním vychlaďte.
Dnes 10.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Tuňáková pomazánka se zeleninou
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji 180 g
- 50 g strouhané mrkve
- 50 g strouhaného celeru
- 2 najemno nasekané jarní cibulky
- citronová šťáva
- pepř
- sůl
V míse všechny ingredience dobře promíchejte, dochuťte citronovou šťávou, pepřem a solí. Podávejte vychlazené s celozrnným pečivem.