Plody mochyně peruánské jsou jako lampiónky
Mochyně jsou podivuhodné dekorativní keříky se zajímavými plody v podobě malých lampionků. Pouze mochyně peruánská však uvnitř nich skrývá nažloutlou, nakysle sladkou bobuli, která je nejen jedlá a chutná, ale také má na naše tělo blahodárný vliv.
Obsah
Pěstuje se skoro jako rajčata
Mochyně má mnoho druhů po celém světě. Ta peruánská dorůstá do výše až dvou metrů a pochází z Peru a Guatemaly. Na zahrádce vypadá krásně, není moc náročná a bohatě plodí. Má silné lodyhy a srdčité listy s výraznými výkroji. Květy vyrůstají z rozvětvených stonků a listů. Když odkvetou, jejich kalich se zvětší a vytvoří tak onen průsvitný lampionek, který mochyni tak sluší.
Bobule mochyně peruánské jsou žluté, oranžové nebo světle hnědé a mají žlutou dužinu. Mochyni se u nás daří velmi dobře, pěstuje se podobně jako rajčata. Nezralé bobule však nejsou dobré a hlavně jsou jedovaté, protože obsahují solanin, právě jako nezralá rajčata. Zralé bobule obsahují trochu cukrů, pektiny, vitamín C a provitamín A. Také je v nich hodně fosforu, vápníku a draslíku.
Začněte od semínka nebo sazeničky
Pokud si chcete mochyni peruánskou sami vypěstovat, s výsevem začněte už v únoru. Semínka se dají sehnat bez problémů, ale můžete si koupit také sazeničky. Až si vypěstujete mochyni, budete mít na další rok i vlastní semínka.
Semínka vysejte do substrátu, a jakmile se ukážou první pravé lístky, přesaďte je do sadbovače, kelímků nebo květináčků. S pěstováním pak pokračujte stejně jako u rajčat. Ven sazeničky vysaďte po zmrzlých do půdy obohacené hnojem, tam, kde bude hodně světla a tepla. Během července a srpna se mochyně hodně rozroste a proto ji bude třeba přivázat k opoře.
Plody mochyně peruánské se dají jíst syrové, ale také se z nich připravují marmelády, zmrzliny, pudinky, nebo ovocné saláty. Dušené s cukrem nebo medem se podávají jako příloha, ale také jako dezert.
Uvařte si marmeládu z mochyně
Suroviny:
- 1000 g bobulí mochyně
- 700 g krystalového cukru
- želírovací prostředek
- kyselina citronová
Postup: Bobule omyjte, dejte do hrnce, lehce podlijte vodou a povařte. Rozvařené bobule propasírujte přes síto a rozmixujte nebo prožeňte mlýnkem na maso. Hmotu vraťte do hrnce a vařte na mírném ohni, aby se zahustila. Postupně do ní vmíchávejte cukr. Podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Pokud marmeláda nebude houstnout, pomozte jí želírovacím prostředkem.
Marmeládu pak plňte do skleniček s víčky a dejte na 15 min do 80 stupňové parní lázně, aby se víčka uzavřela. Skladujte je v temnu a chladu. Hotová marmeláda je výborná na palačinkách a pohárech.
Dnes 9.11.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Zlute, stavnate patricne drahe plody peruanske mochyne muzete obcas koupit v obchode. Zkuste si vypestovat na zahradce vlastni – mochyne je krasna letnicka.