Plody mochyně peruánské jsou jako lampiónky

Aktualizováno dne 16.6.2016 – Tajemství zdraví
Mochyně jsou podivuhodné dekorativní keříky se zajímavými plody v podobě malých lampionků. Pouze mochyně peruánská však uvnitř nich skrývá nažloutlou, nakysle sladkou bobuli, která je nejen jedlá a chutná, ale také má na naše tělo blahodárný vliv.
Obsah
Pěstuje se skoro jako rajčata
Mochyně má mnoho druhů po celém světě. Ta peruánská dorůstá do výše až dvou metrů a pochází z Peru a Guatemaly. Na zahrádce vypadá krásně, není moc náročná a bohatě plodí. Má silné lodyhy a srdčité listy s výraznými výkroji. Květy vyrůstají z rozvětvených stonků a listů. Když odkvetou, jejich kalich se zvětší a vytvoří tak onen průsvitný lampionek, který mochyni tak sluší.
Bobule mochyně peruánské jsou žluté, oranžové nebo světle hnědé a mají žlutou dužinu. Mochyni se u nás daří velmi dobře, pěstuje se podobně jako rajčata. Nezralé bobule však nejsou dobré a hlavně jsou jedovaté, protože obsahují solanin, právě jako nezralá rajčata. Zralé bobule obsahují trochu cukrů, pektiny, vitamín C a provitamín A. Také je v nich hodně fosforu, vápníku a draslíku.
Začněte od semínka nebo sazeničky
Pokud si chcete mochyni peruánskou sami vypěstovat, s výsevem začněte už v únoru. Semínka se dají sehnat bez problémů, ale můžete si koupit také sazeničky. Až si vypěstujete mochyni, budete mít na další rok i vlastní semínka.
Semínka vysejte do substrátu, a jakmile se ukážou první pravé lístky, přesaďte je do sadbovače, kelímků nebo květináčků. S pěstováním pak pokračujte stejně jako u rajčat. Ven sazeničky vysaďte po zmrzlých do půdy obohacené hnojem, tam, kde bude hodně světla a tepla. Během července a srpna se mochyně hodně rozroste a proto ji bude třeba přivázat k opoře.
Plody mochyně peruánské se dají jíst syrové, ale také se z nich připravují marmelády, zmrzliny, pudinky, nebo ovocné saláty. Dušené s cukrem nebo medem se podávají jako příloha, ale také jako dezert.
Uvařte si marmeládu z mochyně
Suroviny:
- 1000 g bobulí mochyně
- 700 g krystalového cukru
- želírovací prostředek
- kyselina citronová
Postup: Bobule omyjte, dejte do hrnce, lehce podlijte vodou a povařte. Rozvařené bobule propasírujte přes síto a rozmixujte nebo prožeňte mlýnkem na maso. Hmotu vraťte do hrnce a vařte na mírném ohni, aby se zahustila. Postupně do ní vmíchávejte cukr. Podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Pokud marmeláda nebude houstnout, pomozte jí želírovacím prostředkem.
Dnes 20.5.2022 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Marmeládu pak plňte do skleniček s víčky a dejte na 15 min do 80 stupňové parní lázně, aby se víčka uzavřela. Skladujte je v temnu a chladu. Hotová marmeláda je výborná na palačinkách a pohárech.
Zlute, stavnate patricne drahe plody peruanske mochyne muzete obcas koupit v obchode. Zkuste si vypestovat na zahradce vlastni – mochyne je krasna letnicka.