Pivo a zdraví – věděli jste, že vás pití piva může ochránit před řadou nemocí?

Pivo je prakticky naším národním nápojem. Věděli jste ale, že může i léčit? Podle nejnovějších studií je dokonce umírněné pití piva zdravější, než pití vína. Zapomeňte tedy na večerní skleničku červeného – a dejte si radši poctivý půllitr.
Pivo je jedním z nejstarších nápojů na světě. V dřívějších dobách sloužilo nejen k pití, ale husté černé pivo nahradilo i porci jídla. Odtud také pochází fráze „Pivo je tekutý chleba.“ Pivo také bývalo bezpečným nápojem v dobách epidemií, protože obsahovalo převařenou vodu. Díky tomu při jeho pití hrozilo menší riziko nákazy, než při pití obyčejné nepřevařené vody.
Obsah
Pivo a jeho účinky na zdraví
Dnes už si pivo dopřáváme především, protože nám chutná, a o jeho účincích na zdraví se příliš nemluví. Přitom jich je dost a dost – od příznivého vlivu na pleť až po prevenci infarktu či rakoviny.
Pivem proti rakovině
Pivo obsahuje velké množství antioxidantů. Ty chrání organismus před poškozením volnými radikály, které přispívají ke vzniku nádorů. Pivo tedy může sloužit jako prevenci proti rakovině. A nemusíte ho jen pít – výzkumy ukázaly, že pokud v pivě například marinujete maso, ztratí se z něho až 70% karcinogenních látek.
Pivo jako prevence infarktu
Pití piva zvyšuje hladinu „hodného“ cholesterolu HDL v krvi a díky tomu snižuje riziko srdečně-cévních chorob. Díky obsahu flavonoidů a vitamínu B pivo pomáhá chránit cévy před aterosklerózou a tím předcházet infarktu a srdečním onemocněním. Umírnění pijáci piva mají také menší riziko vysokého krevního tlaku.
Pití piva snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů až o čtyřicet procent. Je to především díky chmelu, který brání usazování vápníku v ledvinách. Pivo také přispívá k hydrataci organismu a tím napomáhá správnému fungování ledvin.
Pivo snižuje riziko cukrovky
Pivo díky obsahu vlákniny a chromu snižuje riziko vzniku inzulinové rezistence, která je hlavní příčinou cukrovky 2. typu. Studie z Harvardské univerzity ukázala, že ti, kdo pijí denně dvě sklenice piva, mají riziko vzniku cukrovky 2. typu až o 25 % nižší.
Prostě pivem ke zdraví!
Pivo a zdraví tedy očividně prostě patří k sobě. Samozřejmě, záleží i na tom, kolik ho vypijete. Platí, že malé množství piva v pravidelných dávkách vašemu zdraví prospěje, ale nárazové pití většího množství naopak spíš uškodí. Ani s pivem, stejně jako s jinými dobrými věcmi v životě, se to prostě nesmí přehánět. Doporučená „dávka“ jsou pro dospělého muže zhruba dvě piva denně – toto množství ale samozřejmě závisí i na tělesné váze a rychlosti odbourávání alkoholu.