Petržel a zdraví – pomůže při nadýmání i nechutenství
Petržel je všem dobře známá bylinka, která se nejčastěji používá k ozdobení jídla. Přitom je to ale hotová pokladnice zdraví, a pokud ji budete při přípravě pokrmů používat pravidelně, může vašemu tělu dodat mnoho vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek.
Petržel má původ ve východním Středomoří, odkud se rozšířila po mírném pásmu především Evropy. U nás se pěstuje petržel zahradní (Petroselinum crispum) ve dvou základních kultivarech: naťová nebo kořenová.
Obsah
Účinky petržele na zdraví:
- Močopudné (diuretické) účinky – pomáhá při zánětech močového ústrojí
- Podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu
- Pomáhá proti nadýmání
- Má spasmolytické účinky – utišuje křeče
- Funguje jako kardiotonikum (k posílení srdce)
- Podporuje odkašlávání
- Upravuje nepravidelnou menstruaci
- Pomáhá proti střevním parazitům
Účinné látky v petrželi – především silice a flavonoidy
Jednou z účinných látek jak v nati, tak v kořeni petržele jsou silice. Nejdůležitější z nich je látka zvaná apiol, která má silné dezinfekční účinky. Také rozšiřuje cévy a podporuje vylučování moči, díky čemuž se využívá mimo jiné k léčbě zánětů močových cest.
Silice obsažené v petrželi byly známé a k léčbě podobných zdravotních problémů využívané už od šestnáctého století. Největší koncentrace apiolu a dalších silic je v semenech petržele (7%), menší podíl silic se dá najít i v kořeni (0,5%).
Dalšími z důležitých látek v petrželi jsou flavonoidy, které jsou silnými antioxidanty a pomáhají tak chránit tělo před poškozením volnými radikály, předcházet nádorovým onemocněním a zpomalovat proces stárnutí.
Vitamíny a minerály
V petrželi dále najdeme i velké množství vitamínů a minerálů. Tato rostlina je důležitým zdrojem karotenoidů, které se v těle mění na vitamín A. Díky tomu konzumace petržele pomáhá udržet zdravý zrak.
Petržel je bohatá především na vitamín C a kyselinu listovou. Ve 100 gramech petrželové nati je 133 mg vitamínu C, což představuje 160 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu a je to téměř čtyřikrát víc, než kolik ho najdete třeba v pomerančích. Sto gramů petržele dále obsahuje 152 μg kyseliny listové, což představuje 38 %doporučené denní dávky.
Petržel obsahuje i vitamín E, který funguje jako antioxidant. Dále například vitamín B-komplex, železo, vápník, hořčík a draslík. Petržel je také bohatá na chlorofyl, který čistí krev a podporuje tvorbu červených krvinek.
Petržel pomůže při zánětech močových cest nebo při nadýmání
Protože má petržel močopudné účinky, může pomoci při nemocech ledvin a močového měchýře. Tato bylinka přináší úlevu při problémech s močovými kameny a zánětech močových cest či prostaty.
Dnes 23.1.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Petržel podporuje zdravé trávení. Povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje vylučování trávicích enzymů. Kromě toho také působí jako prostředek proti nadýmání.
Petrželí proti křečím
Tato bylinka má také spasmolytické účinky – utišuje křeče hladkého svalstva. Díky tomu může pomoci při menstruačních bolestech a střevních či ledvinových kolikách. Petržel také mírně rozšiřuje cévy, čímž pomáhá snížit krevní tlak.
Petrželovou šťávu nepijte v těhotenství!
Šťáva z petržele také pomáhá stimulovat děložní stahy při porodu. Za tímto účelem se používala už odpradávna. To je ale také důvod, proč by ji neměly pít těhotné ženy, protože by u nich mohla vyvolat kontrakce a předčasný porod.
Naťová petržel a zdraví
Nať petržele je bohatá na kyselinu listovou, která je důležitá především pro těhotné ženy. Petrželová nať je také bohatší na vitamín C a karotenoidy (lutein a zeaxantin), než ostatní části rostliny. Právě díky obsahu karotenoidů má nať petržele prospěšné účinky pro zrak. Konzumace petrželové natě pomáhá udržet oči zdravé a předcházet šerosleposti.
Nať petržele také funguje jako kardiotonikum – posiluje srdce a pomáhá předejít jeho špatnému prokrvení a dalším potížím.
Petrželové víno pro zdravé srdce
Petrželové víno funguje jako podpůrný prostředek při arytmii, srdeční slabosti či jiných problémech se srdcem. Připravíte si ho jednoduše:
Deset středně velkých listů petrželové nati naložte do jednoho litru bílého vína smíchaného se dvěma lžícemi vinného octa. Směs po dobu zhruba 10 minut povařte na mírném plamenu, přidejte 300 gramů medu a vařte dál ještě zhruba čtyři minuty.
Po vychladnutí víno slejte do lahve a tu pečlivě uzavřete. Skladujte na chladném a temném místě. Na posílení srdce se užívají denně dvě až čtyři lžíce tohoto nápoje.
Petržel pro zdravou pleť a silnější vlasy
Čerstvá šťáva z petrželové natě má protizánětlivé účinky a může pomoci vyčistit problematickou pleť. Žvýkání lístku petržele zas pomůže osvěžit dech a odstraní zápach z úst po konzumaci česneku.
Šťáva z petržele mimo jiné také pročišťuje pleť a posiluje vlasy.
Odvar z čerstvé či sušené petrželové natě se dá použít jako vlasové tonikum, které vlasům dodá lesk, nebo je možné jím v letních měsících potřít pokožku pro zahnání obtížného hmyzu. A pokud vás už nějaký hmyz bodne, potřete štípanec čerstvým lístkem petržele – zaženete tím spolehlivě bolest a svědění.
Kořenová petržel a zdraví
Kořen petržele pomáhá proti nechutenství. Usnadňuje trávení, zvyšuje tvorbu žluči a působí proti křečím.
Nálev pro lepší trávení si připravíte ze tří lžic nastrouhaného nebo najemno nakrájeného kořene petržele, zalitého dvěma hrnky vařící vody. Petržel nevařte, nechte jen pod pokličkou zhruba deset minut louhovat. Po přecedění pijte jednu čtvrtinu sklenice třikrát denně mezi jídly.
Kořenová petržel také funguje jako diuretikum. Díky močopudnému působení pomáhá podpořit funkci ledvin a detoxikovat organismus.
Pěstování petržele
Petržel je dvouletá rostlina, která v prvním roce vytváří kořen a listy, v druhém roce pak tvoří květy a semena. Proto se petržel většinou pěstuje jen jako jednoletá bylina, pokud tedy nestojíte o semena pro výsev v dalším roce.
Petržel je nenáročná na podmínky, potřebuje ale kyprou půdu
Petržel je poměrně nenáročnou rostlinou – pokud má dostatek slunečního světla, bude mu vyhovovat i běžná zemina. Kořenová petržel potřebuje kromě světla navíc také dostatečně hlubokou a kyprou půdu, aby se kořen mohl správně vyvinout.
Podle toho, jak hluboký máte záhon či truhlík, si můžete pro pěstování vybrat mezi odrůdami s kratším a silnějším nebo delším a tenčím kořenem. Pro pěstování kořenové petržele není vhodná kamenitá půda – díky překážkám v růstu by se totiž mohl kořen příliš rozvětvit.
Kdy petržel vysít?
Doba výsevu záleží na tom, jestli chcete pěstovat petržel naťovou nebo kořenovou. Kořenovou petržel je potřeba vysít brzy na jaře, ideálně v březnu. Nejzazším termínem pro výsev je začátek dubna.
Naťovou petržel je možné vysévat průběžně od jara až do podzimu. Na podzim pak můžete několik rostlinek přesadit do květináče a dát si je doma na parapet. Budete tak mít po ruce zásobu čerstvé natě po celý rok.
Petržel se vždy vysévá přímo na konečné stanoviště – přesazování totiž škodí jejímu koření. Mezi řádky petržele je vhodné vysít rychle rostoucí ředkvičku jako značkovací rostlinu, abyste si petržel omylem nevypleli.
Aby semena lépe klíčila, namočte je do heřmánkového čaje
Při pěstování petržele můžete narazit na problém s klíčivostí semen – semena kořenové i naťové petržele mají nízkou klíčivost a klíčení semen navíc může trvat i tři až šest týdnů. Pokud chcete proces klíčení semen urychlit, namočte je před vysetím na několik hodin nebo i přes noc do odvaru z kozlíku nebo heřmánku.
Semena vysévejte do řádku asi 2 cm hlubokých, do sponu 30 x 10 cm u kořenové petržele a 30 x 5 cm u petržele naťové. Když sazeničky vyrostou tak, že je možné uchopit je do prstů, je potřeba je postupně vyjednotit na rozestupy 6-8 cm a později ještě jednou na rozestupy 25cm, aby se kořeny mohly správně vyvinout.
S vodou ze začátku nešetřete, později ale opatrně
Po vysetí je potřeba záhon (případně truhlík) udržovat trvale zavlažený. Pokud totiž semena zaschnou, úrody se nedočkáte. V pozdějších fázích růstu ale petržel trvalé zamokření naopak nesnáší.
Petržel také nemá ráda přímé hnojení. Přehnojení může především u kořenové petržele způsobit problémy s praskáním a přílišným větvením kořenů, případně napadení kořenů virovými či houbovými chorobami.
Vyberte správné sousedy
Proto jsou pro petržel nevhodnými sousedy košťáloviny (především salát), které časté hnojení vyžadují. Petržel se naopak dobře snáší s rajčaty či ředkvičkami. Pokud vysadíte na okraji záhonu petržele měsíček, pomůže ji ochránit před napadením háďátky.