Ovesná mouka: Skrytá výhoda pro vaše zdraví a jak na ni doma

Máte rádi ovesné vločky? Pokud je vaše odpověď kladná, možná jste se začali zajímat i o benefity a využití ovesné mouky. Je ovesná mouka bez lepku? A jaké jsou nutriční hodnoty ovesné mouky? To vše a mnohem víc vám povíme v následujících řádcích.
Ovesné vločky zná skoro každý. I když ne všichni je s oblibou konzumují. Mají totiž pocit, že jde o nechutnou a velmi fádní potravinu. Skutečnost je ale taková, že ovesné vločky mohou v mnoha ohledech přispět k vaší lepší kondici. Navíc, když najdete správný recept, nebudete se jich chtít jen tak vzdát.
Pokud cítíte, že i tak není ovesná kaše pro vás příliš atraktivní, dalším způsobem, jak dát ovesným vločkám šanci, je používání ovesné mouky.

V ovesné mouce najdeme spousty vlákniny, bílkovin, sodíku ale i dalších prospěšných látek.
Proč se vyplatí z ní péct? A jak se vůbec vyrábí?
Obsah
Její výhody pro zdraví
V první řadě bychom se měli podívat na nutriční hodnoty ovesné mouky. Když vezmeme jeden hrnek, do kterého se vejde cca 104 g ovesné mouky, našli bychom v něm 420 kalorií, 9,4 g tuku, 19,8 g sodíku, 68 g karbohydrátů, 6,7 g vlákniny, 0,8 g soli a 15,3 g bílkovin.
Oproti kokosové mouce v ovesné mouce najdeme i některé další pro tělo prospěšné látky. Namátkou budeme jmenovat třeba zinek, železo, fosfor, měď nebo selen. Ovesná mouka ale obsahuje lepek.
Co se týče účinků na lidské tělo, ovesná mouka se může pochlubit:
- Udržením stabilní hladiny energie (proto se výrobky z ní hodí ke snídani)
- Pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu
- Podporou redukce hmotnosti
Na druhou stranu, někteří přecitlivělejší lidé mohou mít na ovesnou mouku alergii. Pokud tedy po konzumaci čehokoliv z ovesné mouky zaznamenáte vyrážku, otoky, svědění nebo zvracení, měli byste ji ze svého jídelníčku vyškrtnout. V případě závažnější reakce je vhodné kontaktovat i nejbližší zdravotnické zařízení.

Na přípravu domácí ovesné mouky je třeba dostatek ovesných vloček a výkonný mixér.
Dnes 8.6.2023 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Jak na domácí ovesnou mouku
Výroba domácí ovesné mouky je velice snadná. Stačí mít po ruce dostatek ovesných vloček a výkonný mixér, ve kterém je můžete zpracovat.
Ovesné vločky dejte do mixéru a rozemelte je na co nejjemnější prášek. Ovesné vločky pak přesypte přes jemné sítko. Jemnou směs dejte do dobře těsnící nádoby. To, co vám zůstalo v sítku ještě jednou rozmixujte v kuchyňském mixéru a po dosažení požadované hrubosti zbytek vloček přidejte do stejné nádoby.
Skladování a bezpečnost
Ovesná mouka se nemusí vařit, dá se tedy použít i do studených receptů. Pokud je dobře uskladněná, nemělo by v ní docházet ke množení bakterií. Vyžaduje to ale uložení do opravdu vzduchotěsné nádoby. Mouka by navíc měla být v chladu a v suchu.
U koupené ovesné mouky se vždy přesvědčte o délce trvanlivosti. U domácí ovesné mouky se doba spotřeby pohybuje cca do 3 měsíců od jejího vyrobení. Podmínkou je ale bezchybné skladování.
Rozdíl mezi klasickou a ovesnou moukou

Ovesné vločky mají dobrou schopnost absorbovat vlhkost.
Mnoho lidí si všímá, že mnohé ingredience mohou při pečení vyžadovat odlišný postup přípravy. Hovoříme například o náhražkách cukru a podobně. Jaké jsou v tomto ohledu rozdíly mezi klasickou a ovesnou moukou?
I když mají ovesné vločky jiné vlastnosti než klasická mouka, kterou kupujete v obchodě s potravinami, ovesné vločky mají dobrou schopnost absorbovat vlhkost. V překladu do znamená, že i když pro vás možná bude práce s těstem z ovesné mouky trochu jiná, výsledek pečení by měl být uspokojivý. Zvlášť, pokud v průběhu pečení použijete dostatek tekutých ingrediencí, díky kterým by mohly ovesné vločky nabobtnat.
Díky tomu je možné ovesnou mouku použít do prakticky všech receptů, ve kterých používáte normální pšeničnou mouku. Není ale samozřejmě vyloučeno, že než si na ten rozdíl zvyknete, bude vám to chvíli trvat. Zkuste to ale nevzdávat po prvním pokusu, který nedopadne úplně přesně podle vašich představ.
Jediný větší rozdíl zaznamenáte u kynutých těst, ve kterých je vhodné část ovesné mouky nahradit normální moukou. Také se do těchto receptů obvykle přidává o něco víc droždí.
Zkoušeli jste někdy něco upéct z ovesné mouky? Pokud ano, jakou s ní máte zkušenost?
Zdroje informací
https://www.verywellfit.com/oat-flour-nutrition-facts-and-health-benefits-5202091 – Vše o ovesné mouce (anglicky)
https://www.livestrong.com/article/557742-baking-with-oat-flour-vs-wheat-flour/ – Ovesná vs pšeničná mouka (anglicky)