Omega 3 mastné kyseliny by měli tvořit až dvě třetiny tuků v naší potravě

Aktualizováno dne 12.5.2016 – Tajemství zdraví
Mastných kyselin existuje několik druhů a dělí se na nasycené a nenasycené. Z chemického hlediska nemají nasycené kyseliny žádnou dvojnou vazbu, ale nenasycené ano. Omega 3 mastné kyseliny pak mají více než jednu dvojnou vazbu a proto jsou to také tuky, které se označují jako prospěšné nebo dobré a které se nepodílejí na vzniku obezity.
Obsah
Jak je to s těmi špatnými a dobrými tuky?
Nasycené mastné kyseliny s jednoduchými vazbami jsou sice nezbytné pro náš organismus, ale také jsou zodpovědné za mnohé civilizační choroby. Jejich nadbytečný příjem vede k nadváze a obezitě. Také se tak zvyšuje hladina cholesterolu a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Z jídelníčku je však nemůžeme vynechat, protože kromě toho, že jsou stavebním prvkem, také chrání a izolují naše orgány.
Tyto nasycené mastné kyseliny však musíme přijímat jen v určitém množství a kvalitě a je nezbytné jejich působení doplňovat právě nenasycenými kyselinami, které mají dvojité vazby. Poměr nasycených a nenasycených kyselin a tedy „špatných“ a „dobrých“ tuků v naší stravě by měl být 1/3 na 2/3.
Mezi omega 3 mastné kyseliny patří
Kyselina linolenová – potřebujeme ji kvůli správnému fungování nervové soustavy a stavbu buněčné stěny. Najdeme ji v sójovém, řepkovém nebo lněném oleji.
Kyselina eikosapentaneová – je nezbytná pro správný mentální vývoj, správně fungující paměť a správnou stavbu nervů a oka. Nachází se v rybím oleji z jater některých ryb, hlavně tresek.
Kyselina dekosahexaenová – podílí se na vývoji mozku, zrakových funkcí a rozvoji kognitivních a pohybových schopností. Najdete ji také v rybím oleji.
Kyselina dekosapentaénová – je to méně známá omega 3 mastná kyselina, ale pro nás stejně nezbytná jako ty ostatní.
S čím omega 3 mastné kyseliny dokážou pomoci?
- Jsou prevencí kardiovaskulárních chorob
- Snižují vysoký krevní tlak
- Snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu
- Zvyšují hladinu „zdravého“ HDL cholesterolu
- Pomáhají při cukrovce
- Mají protizánětlivé účinky
- Pomáhají při leukémii
- Zpomalují rozvoj příznaků nádoru tlustého střeva
- Léčí revmatoidní artritidy
- Harmonizují psychiku a zamezují depresím
- Odborníci se domnívají, že jsou prevencí vzniku makulární degenerace sítnice
Nadměrné množství omega 3 mastných kyselin však může i škodit. Nejnovější studie prokázaly, že jejich zvýšený příjem zvyšuje riziko rakoviny prostaty až o 43 %. Nejvíce těchto mastných kyselin se nachází v mateřském mléce a později je nejsnáze získáme konzumací tučných mořských ryb jako je tuňák, losos, makrela nebo platýs.
Dnes 21.5.2022 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.