Mařinka vonná vás uklidní

Mařinka vonná neboli svízel vonný byla významnou léčivkou už ve středověku, ale používala se také jako koření. Je to vytrvalá bylina s velmi příjemnou, i když specifickou vůní. Většinou se jí daří dobře kolem bukových, dubových a habrových lesů.
Obsah
Má výrazně typickou vůni
Mařinka má svůj domov v Evropě, ale prospívá také v Americe a Asii, kam se rozšířila. Dorůstá výšky asi patnácti centimetrů a má malé bílé hvězdičkovité květy. Kvete od května do začátku července. V léčitelství je mařinka oblíbená pro svou vůni, ale hlavně pro své léčebné účinky.
Významnou účinnou látkou v mařince vonné je kumarinový glykosid. Uvolňuje se z něho kumarin, který má na nás výrazně uklidňující účinky. Mařinka obsahuje také například hořčiny, třísloviny, amid kyseliny nikotinové, organické kyseliny, vitamín C, nebo silice.
Mařinka vonná je vynikající na
- Nespavost
- Bolesti břicha
- Nadýmání
- Trávení
- Uklidnění
- Stres z přepracování
- Menstruační potíže
Dobrá je i do koupele nebo jako obklad
Mařinku si můžete klidně pěstovat sami na zahrádce ze semen, ale mnohem snazší je její dělení nebo množení kořenovými řízky. Namnožené rostlinky se pak vysadí asi 25 centimetrů od sebe do vlhčí půdy v polostínu. Mařinku však můžete nasadit i do větší nádoby. Na léčení pak používáme kvetoucí nať, kterou usušíme na slunci nebo při teplotě asi 35 °C.
Mařinku používáme k léčbě vnitřně, ale je možné ji užívat i zevně jako přísadu do koupele nebo obklady. Dokáže si poradit se zanícenými ranami nebo vyrážkami. Díky své typické vůni odpuzuje také hmyz.
Co si můžete z mařinky připravit
Co se týče dávkování, ideální je jedna a půl sušené lžičky na osobu. Čerstvé listy skvěle ochutí nealkoholické nápoje a sušené listy jsou také vhodné jako přídavek kosmetických přípravků.
Mařinkový nápoj zhotovíme z jedné a půl lžičky sušené natě, kterou máčíme hodinu v 500 ml jablečného moštu. Pak nápoj přecedíme a vychladíme.
Mařinkové mléko vyrobíme ze dvou deci mléka, které ochutíme medem a dáme do něho na hodinu či dvě louhovat jednu a půl lžičky sušené mařinky. Pak mléko přecedíme a necháme vychladit. Podáváme večer na uklidnění a snazší usnutí.
Mařinkovou bowli si připravíte z 10 g mařinky a jednoho pomeranče. Ten nakrájejte na kousky, posypejte hnědým cukrem. Pomeranč i mařinku pak přelijte litrem bílého vína a nechte 12 hodin louhovat pod pokličkou. Mařinku pak vyndejte, přidejte ještě 500 ml bílého vína a 750 ml neochucené minerálky. Vychlaďte a podávejte.