Kyselina askorbová je ve skutečnosti vitamín C
Možná si z dobrodružné četby pamatujete, že největší postrach námořníka bývaly kurděje. Projevovaly se krvácením z dásní, slabostí a narušenou imunitou. Později se zjistilo, že na vině je nedostatek vitamínu C neboli kyseliny askorbové.
Tenhle vitamín si sami nevyrobíme
Vitamín C je důležitý pro funkce prakticky všech buněk našeho organismu. Jeho úkol je totiž pomáhat stavět mezibuněčnou hmotu a tedy se podílí na tvorbě všeho – šlach, svalů, kostí, cév i kůže. Taktéž je nezbytný pro hojení ran i tvorbu hormonů. Díky tomu má také vliv na imunitu, což ještě podporuje fakt, že se účastní i tvorby imunoglobulinů a ovlivňuje funkci fagocytů a leukocytů.
Kyselina askorbová se také podílí na odbourávání cholesterolu, chrání proti virovým nákazám a je prevencí některých rakovin. Také je to antioxidant, takže nás chrání před poškozením volnými radikály. Usnadňuje vstřebávání železa, váže těžké kovy, zkrátka má prsty snad ve všech pochodech našeho těla.
My jsme jediní savci, kteří si vitamín C neumí vyrábět sami, a musíme ho přijímat v potravě. Najdeme ho hlavně v různé zelenině a ovoci. Některé úpravy ho však ničí. Snadno podléhá oxidaci, tedy reakci s kyslíkem, proto je potřeba vařit pokrm s jeho obsahem pod pokličkou. Ideální je příprava v páře.
Kdo potřebuje víc Céčka?
Na rozdíl od jiných vitamínů, dá se však kyselinou askorbovou předávkovat. Pak se nám zvedá hladina kyseliny močové a šťavelové v moči, snižuje se hladina cukrů a příliš vstřebáváme železo. Může dojít i na tvorbu ledvinových kamenů. Také se zvyšuje vstřebávání rtuti, což zatěžuje játra.
Doporučená denní dávka vitamínu C v naší republice je 80 mg, protože potřeba se odhaduje tak na 60 mg denně. Fyziologická potřeba je 200 mg za den. Tato potřeba však při některých příležitostech stoupá. Víc ho potřebují:
- Kuřáci – o 50 až 100 %
- Ženy, užívající orální antikoncepci – o 100 %
- Těhotné ženy – o 30 %
- Kojící ženy – o 60 %
- Při dlouhodobém užívání léků typu acylpyrin, aspirin, nebo anopyrin
- V chladu
- Při nachlazení
- Při stresu
- Po operaci
- Při infekcích
- Po úrazech
- Při nádorech
- Při větší fyzické zátěži
V citrusech ho není nejvíc
V mase a jiných živočišných potravinách se vitamín C prakticky nevyskytuje, získat ho můžeme pouze z ovoce a zeleniny. Dlouho se mělo za to, že nejvíce ho obsahují citrusy, ale není to tak docela pravda. Nejvíc je ho v šípcích, černém rybízu, červené paprice a petrželi.