Co je to kapsaicin?
Hlavním zdrojem kapsaicinu jsou zástupci skupiny látek zvaných kapsaicinoidy. Pálivost v paprikách je obranou před žravými škůdci. Lidé je využívají do pikantních jídel. Pálivá chuť dokáže zahřát.
Co je to a kde ho najdeme
Kapsaicin je bílá krystalická látka, která je rozpustná v tucích, bez jakékoliv chutě a bez vůně. Obsah kapsaicinu, který najdeme zejména v paprikách, závisí na jejich odrůdě, intenzitě slunečního záření, pěstebních podmínkách, ale i stádiu zralosti plodu, nebo třeba na pozici plodu na rostlině. Nejvíce kapsaicinu je obsaženo v částech, kde jsou semínka pevně spojena s dužninou. Kapsaicin je alkaloid, který je obsažen zejména v chilli papričkách a může právě za jejich pálivou chuť.
Scovilleho jednotky – SHU
Pálivost papriček se rozděluje podle těchto jednotek. Pálivou škálu objevil američan Wilbur Scoville, který se pálivostí paprik ve své chemické laboratoři zabýval. Pálivosti přidal jednotky, tzv. scovilleho jednotky SHU. Čím je vyšší číslo, tím větší je pálivost dané papričky.
U nás jsou nejznámější papričky Jalapeňos se svými asi 8 000 SHU jsou jen slabým odvarem. I tak vám způsobí doslova pocit ohně v ústech. Existují druhy paprik, které mají stovky tisíc, ale i milion SHU.
Přehled pálivosti papriček
- Sladká paprika – 0 SHU
- Pimento 100 – 500 SHU
- Jalapeno 2 000 – 5 000 SHU
- Chipotle 5 000 – 10 000 SHU
- Cayene, Tabasco 20 000 – 70 000 SHU
- Habanero 100 000 – 500 000 SHU
- Bhut Jolokia 800 000 – 1 100 000 SHU
- Trininad Scorpion Moruga až 2 000 000 SHU
- Čistý kapsaicin 16 000 000 SHU
Při styku s jakoukoliv sliznicí kapsaicin vyvolá pocit ostrého pálení. To je způsobeno vazbou na specifické receptory přítomné na sliznici, které se nazývají kapsaicinové nebo také vanillidové. Tyto receptory pracují jako iontové kanály a slouží pro vstup iontů vápníku do neuronu. Následně se otevírají látkami typu kapsaicinu nebo třeba tepelnými podněty.
Specifické receptory jsou určeny pro vnímání bolestivých podnětů. Jejich aktivace je přechodná a po jisté době kapsaicin přestává působit. Pak se kanálky uzavřou a dojde k úlevě. Přestává pocit pálení, ale tlumí se i bolest v zanícených orgánech. Proto se kapsaicin používá třeba do mastí na klouby.
Reakcí je zejména rozšíření kožních a podkožních cév. Teplo je odvedeno a tělo se nepřehřeje. Léčebný účinek se využívá především v kapsaicinových náplastech a přípravcích na podporu cirkulace.
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Pokud pálení v ústech přetrvává, chilli papričky mohou podráždit konec střeva. Kapsaicin je látka lipofilní povahy, rozpustná v tucích, nikoliv ve vodě. Je rozpustná i v alkoholu, panák tvrdého alkoholu vám pomůže pálivost zahnat, ale voda ne. Lze sníst suchý kus chleba, který očistí vnitřek úst a patro.
Jaké má účinky
Kapsaicin přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvyšuje rychlost metabolismu, stimuluje žaludeční sekrece a podporuje zažívání. Tento efekt kapsaicinu se může projevit už při dávkách 400 miligramů 3x týdně. To odpovídá asi 3. až 8. paprikám habanera, paprik, které patří k nejpálivějším na světě.
Je lepší dát přednost doplňkům stravy, které kapsaicin obsahují. Kapsaicin inhibuje růst žaludeční bakterie Helicobacter pylori a následně posiluje tvorbu ochranného hlenu v žaludku. Přispívá k regeneraci jeho stěn poškozené vlastními enzymy, které se projeví žaludečními vředy. Je prevencí proti cukrovce, ateroskleróze a dalších nemocí.
Kapsaicin likviduje cizorodé bakterie, proto se užívají chilli papričky v mnoha exotických krajinách světa. Ničí i bakterie Vibrio vulnificus, známého původce otravy ústřicemi a špatným sushi, dále pak Escherichia coli, Shigella i Salmonella.
Nebojte se ho
Chilli papričky pomáhají při hubnutí, protože pálivá jídla snižují chuť k jídlu. V trávicím systému, svalech a srdci zvyšuje rychlost metabolismu. Roli zde hraje výše dávek. Běžné dávky mají spíše povzbuzující účinky na tělesné funkce, výkonnost i oběhovou soustavu, jako aerobní cvičení.