Hořčík v potravinách
Hořčík je docela nenápadný prvek, ale jakmile nám v organismu chybí, dokáže nadělat docela nepěkné věci. Pokud se cítíte unavení, bez energie a ztrácíte schopnost soustředění, máte křeče v nohou nebo dokonce srdeční arytmii, může být na vině právě nedostatek hořčíku.
Obsah
Každý třetí Čech ho má málo
Pokud máte pocit, že se vás nedostatek hořčíku nemůže týkat, měli byste vědět, že podle lékařských průzkumů má sníženou hladinu hořčíku každý třetí Čech. Přitom je hořčík pro správné fungování našich organismů skutečně nezbytný.
Největší množství hořčíku se nachází uvnitř našich buněk. Podílí se na metabolických pochodech těla, takže je důležitý pro správnou funkci svalů, nervů, udržuje také zdravé zuby a kosti. Nedostatek hořčíku nás může postihnout i v případě, že ho přijímáme dostatečné množství.
Zvýšenou potřebu hořčíku můžeme mít totiž po větších sportovních výkonech, po popíjení alkoholu, ale víc hořčíku potřebují také diabetici. Zvýšený příjem by měly mít také těhotné ženy a lidé, trpící depresemi.
Jak poznáte, že vám chybí hořčík?
- Máte pocit, že se dostatečně nenadechujete
- Brní vás končetiny a jazyk
- Máte pocit vyschlých úst
- Máte noční křeče – zejména v lýtkách
- Jste unavení a podráždění
- Bolí vás hlava a nedokážete se soustředit
- Máte závratě a bolí vás žaludek
Za nízkou hladinu hořčíku může často skutečnost, že se jeho množství v potravě postupně snižuje. Částečně za to zodpovídají nešetrné postupy při pěstování plodin a při průmyslovém zpracování potravy. Přesto je však hořčík stále poměrně snadné doplnit přirozenou cestou z potravin, ačkoliv pochopitelně existuje i možnost potravinových doplňků.
Lépe využít hořčík nám může pomoct také potrava méně bohatá na tuky a cukry. Ty totiž vážou hořčík ve střevech a nedovolí mu se vstřebat do krve. Hladinu hořčíku nám taky snižuje káva a antikoncepce.
Hořčík v potravinách najdete nejvíce v zelené listové zelenině, luštěninách nebo hořké čokoládě. Úplně nejvyšší obsah hořčíku mají artyčoky a banány.
Upravit hladinu hořčíku vám pomůže taky:
- Ananas
- Borůvky
- Broskve
- Hrozny
- Datle
- Banán
- Jablka
- Grapefruit
- Cibule
- Brokolice
- Artyčok
- Fazole
- Čočka
- Hrášek
- Hlávkový salát
- Celozrnné pečivo
- Mandle
- Ořechy
- Tvrdé sýry
- Candát
- Tuňák
- Humři
- Sójové boby
- Vejce
- Špenát
- Zelí
- Švestky
- Citrony
- Žlutá kukuřice
- Celozrnná rýže
- Pohanka
- Bulgur
Pokud jste se rozhodli doplnit si hořčík přirozenou cestou, budou se vám hodit výhodná balení ořechů.
1 komentář
[…] zvedněte tuto dávku o další tabletku ráno i večer. Takto pokračujte až do stavu průjmu. Hořčík v potravinách. Předávkování hořčíkem totiž není nebezpečné. Tělo si s tímto obnosem velmi snadno […]