6+1 receptů z hlívy ústřičné
Jednou z oblíbených hub je hlíva ústřičná. Nejlepší recepty si představíme. Je velmi zdravá a chutná.
Obsah
Hlíva ústřičná na posílení imunity
Tato nenápadná houba rostoucí hlavně na stromech v sobě ukrývá velmi cenné látky. Pozitivně působí na zdraví. Hlíva ústřičná obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky a především glukany, což jsou látky příznivě působící na imunitní systém. Nemá vedlejší účinky, skvělé chutná a podporuje hubnutí.
Dršťková z hlívy ústřičné
Suroviny
- sůl
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička majoránky
- mletý pepř
- 400 g hlívy ústřičné
- lžíce mleté papriky
- 1 l vepřového vývaru
Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a 5 minut hlívu restujeme, zalijeme vývarem a 10 minut povaříme. V pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku, připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku a za stálého míchání krátce orestujeme, aby nezhořkla. Jíšku pak dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a 10 minut povaříme.
Guláš z hlívy ústřičné
Suroviny
- 600 g hlívy ústřičné
- 600 g cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 rajský protlak v množství 80 g
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce majoránky
- sádlo či olej
- pepř
- sůl
V kastrolu rozpálíme tuk, přidáme nakrájenou cibuli a opékáme dozlatova. Přisypeme mletou papriku, promícháme a přidáme nakrájenou hlívu na proužky. Opečeme, podlijeme menším množstvím vody, přidáme protlak, utřený česnek, kmín, pepř a sůl. Přikryjeme pokličkou a dusíme. Nakonec zasypeme majoránkou a bez pokličky necháme odpařit vodu. Dochutíme solí a pepřem.
Hlíva na zelenině se smetanou
Suroviny
- 200 g hlívy ústřičné na nudličky
- 30 g másla
- 2 lžíce oleje
- 150 g mrkve
- 100 g celeru
- 50 g kořenu petržele
- 6 ks nového koření
- 2 ks bobkového listu
- sůl a pepř
- 100 ml smetany ke šlehání
- hladké mouky na zahuštění omáčky
- ocet
- cukr krupice
Na rozpuštěném másle s olejem orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením. Ke konci smažení přidáme pokrájenou hlívu, orestujeme, podlijeme vodou a dusíme doměkka asi 15 minut. Vlijeme smetanu, trochu vody a povaříme. V malém množství vody rozmícháme lžíci hladké mouky, omáčku zahustíme, provaříme, dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Podáváme s knedlíkem nebo bramborem a vařeným hovězím.
Dnes 18.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Zeleninové rizoto
- 200 g rýže
- 1 ks červené papriky
- 1 ks cibule
- 1 ks pórku
- 100 g mraženého hrášku
- 50 g hlívy ústřičné
- 1 ks masoxu
- sůl
Opranou rýži přes noc namočíme. Cibuli pokrájíme na kostičky, hlívu na plátky, osmahneme na oleji a po chvilce přidáme kousky další zeleninu. Zalijeme 0,4 l vody, dáme kostku bujónu, vsypeme rýži a přikryjeme pokličkou. Dusíme 20 minut v horké troubě. Hotové rizoto ozdobíme zbytkem zeleniny.
Hlíva s květákem
- 200 g hlívy ústřičné
- 350 g květáku předvařeného v osolené vodě
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- máslo nebo olej
- 150 g anglické slaniny či šunky
- sůl
- mletý pepř
- 1 ks rozšlehaného vejce
- bylinky dle chuti na ozdobu
- 50 ml mléka na zapékání
Předvařený květák scedíme, necháme okapat a hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, osmažíme, osolíme, opepříme, přiklopíme a dusíme za občasného promíchání, než se odpaří tekutina z hlívy. Přidáme pokrájený květák a promícháme. Směs nasypeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme ji vejci s rozšlehanými s bylinkami, mlékem a solí, přiklopíme a zapečeme v předehřáté troubě 30 minut. Ke konci odklopíme a dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborem a okurkovým salátem.
Hovězí s hlívou na hořčici
Suroviny
- 700 g hovězího masa, kližky či kýty
- 3 ks cibule
- Olej nebo sádlo
- sůl
- mletý pepř
- 250 g hlívy ústřičné
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 500 ml vývaru
- hladká mouka na zahuštění
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, které jsme osolili a opepřili. Smažíme do vydušení vody, dozlatova a za občasného zamíchání. Přidáme hořčici, na nudličky pokrájenou hlívu a krátce osmažíme. Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Zahustíme trochou mouky rozmíchané ve studené vodě, provaříme, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží či těstovinami.
Smažená hlíva
Suroviny
- 500 g hlívy ústřičné
- špetka mletého pepře
- špetka soli
- špetka mleté papriky
Celé kloboučky hlívy osolíme, okořeníme pepřem, sladkou mletou červenou paprikou a opečeme z obou stran na malém množství oleje pěkně do zlatova.
našel sem v lese zmrzlou hlívu ustřičnou muže se jíst ,a delat sní pokrmy? dekuji
.