5 způsobů, jak připravit hermelín
Hermelínu se u nás přezdívá král sýrů. Své jméno dostal kvůli tomu, že jeho bělostná a jemná kůrka nám nejvíce připomíná hermelín královského pláště. Stejně jemná je i jeho chuť, která přímo vybízí k mnoha kulinářským experimentům. Proto se společně podíváme na ty nejzajímavější jídla, která z hermelínu vykouzlíte během několika málo minut.
Lidé se dělí na tři skupiny. Zástupci jedné hermelín a vše kolem něj naprosto zbožňují. Dále jsou tu ti, kteří tomuto sýru nemohou přijít na jméno. A nakonec tu máme takové, kteří hermelín příliš nemuseli, ale okolnosti je naučili ho jíst.
Pokud je konzumace hermelínu i vaší osobní vášní, pak věříme, že v tomto článku objevíte nějaký nový recept, kterým ozvláštníte své letní grilování, nebo pohodové večery u vína.
Jste připraveni?
Obsah
Co je hermelín?
Při pohledu na kulatý, bílý a plísní obalený hermelín vás nejspíš už někdy napadlo, že by vás zajímalo, jak se takový sýr vyrábí.
Je to vlastně docela jednoduché. Do směsi, která tradičně pochází z kravského mléka se přidá ušlechtilá bílá plíseň, která má lví podíl na tom, že je krusta finálního sýru tak sametově hebká a jemná.
Jakmile jsou všechny složky spojené, sýr se nechá několik týdnů zrát. U hermelínu to může být až devět týdnů. To, že už je sýr hotový se pak nejčastěji pozná tak, že se vezme do ruky a jemně se stlačí jeho prostředek. Ten by měl být správně měkčí a “dutější”, než okraje. Takže by měla být zrakem i hmatem patrná mírná propadlina.
K sýrům s tímto druhem plísně patří i sýry jako Brie a Camembert.
Hermelín se nejčastěji konzumuje s červeným vínem, vyzkoušet ho ale můžete i jako:
- Pomazánku
- Nakládaný sýr
- Grilovaný
- Plněný
- Jednohubky
- Smažený
Zajímavostí je, že konzumace sýru hermelín je veskrze českou a slovenskou záležitostí.
TOP 5 receptů z hermelínu
Způsobů, jak hermelín uchopit je spousta. Velkou výhodou je, že ani jeden z výše uvedených typů úpravy není ani trochu náročný. Vše tedy zvládnou i ti, kteří nemají velké zkušenosti s vařením.
Smažený hermelín
Asi nejjednodušší ze všech úprav je smažený hermelín, který se hodí jak na oběd, tak jako vydatnější večeře.
Budete potřebovat:4 hermelíny, 2 vejce, 50 g hladké mouky, 120 g strouhanky, sůl, olej na smažení
V závislosti na velikosti hermelínu jej můžete před obalováním rozdělit na dvě kolečka v půli. Připravte si misky či talíře s ingrediencemi na trojobal (rozšlehané vejce, hladká mouka, strouhanka), sýr trochu namočte a obalte ho, jako byste obalovali řízek. Vůbec se nezdráhejte do mouky přidat vaše oblíbené koření, nebo sýr obalit v trojobalu dvakrát. Všechny kousky poté dozlatova smažte na rozpáleném oleji.
Grilovaný hermelín
Grilovaný hermelín se skvěle hodí jako alternativa k masu při grilovačce s přáteli.
Budete potřebovat:4 hermelíny, 100 ml oleje, vaše oblíbené koření (paprika, grilovací, barbecue…)
Nalejte olej do misky a do něj nasypte přiměřené množství koření. Poté touto marinádou potřete všechny strany sýra, který pak nechte na hodinu uležet v alobalu. (Klidně ale můžete sýr marinovat déle.) Poté ho v alobalu vložte na gril a pečte ho 5 minut z každé strany.
Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je výborná chuťovka, kterou se hodí jíst jen tak, ale i jako občerstvení k vínu nebo k pivu.
Budete potřebovat: 5 hermelínů, sůl, 10 ks celého pepře, 1 cibuli, 3 bobkové listy, 3 hlavy česneku, 6 ks nového koření, 3 čili papričky, olej (množství závisí na velikosti sklenice)
Hermelín si nejprve nakrájejte na trojúhelníčky, abyste ho měli co nejrychleji po ruce. Poté si připravte marinádu z česneku (nemusí být celý, libovolné kusy česneku můžete naložit společně se sýrem) a čili papričky. (Může být nakrájená čerstvá, ale i pasta.) Touto pastou potřete sýr a začněte si připravovat další ingredience, které vložíte na dno sklenice.
První bude na kolečka nakrájená cibule. Na první vrstvu uložte několik kousků hermelínu. Ten zasypte pepřem a novým kořením. Takto pokračujte do doby, dokud nebude vaše sklenice plná a nezbude vám již žádný volný sýr. Mimo střed sklenice pak umístěte bobkový list, česnek a případně i zbytky vaší papričky. Vše nakonec zalijte olejem až po okraj. Sklenici dobře utěsněte a po 24 hodinách v pokojové teplotě ji uložte do lednice. Tam nechte sýr pracovat alespoň 5-7 dní.
Plněný hermelín
Plněný hermelín je další chuťovka, kterou si zpříjemníte den.
Budete potřebovat: 2 hermelíny, 50 g másla, 2 stroužky česneku, 50 g vlašských ořechů
Rozkrojte oba sýry na dvě půlky a vydlabejte kus hmoty, která se nachází uvnitř. V misce spojte vydlabané kusy sýra, máslo, lisovaný česnek a nakrájené ořechy a touto směsí potřete volný střed obou sýrů. Ty pak opět spojte k sobě a nechte je uležet v lednici v poctivé vrstvě alobalu.
Hermelínové jednohubky
A nakonec, hermelínové jednohubky, které budou ozdobou každé vaší párty.
Budete potřebovat: balíček krekrů, 2-3 hermelíny, 5 lžic brusinkové marmelády, čili papričku, 5 lžic smetany
Do mixéru vložte brusinkovou marmeládu, čili papričku a smetanu a vše spojte do kompaktní hmoty. Mezi tím si na talíř vyskládejte krekry, které touto směsí potřete. Navrch poté pokládejte trojúhelníčky (či obdélníčky) sýra.
Podle vaší fantazie můžete na sýr přidat trochu brusinkové marmelády, nasypat špetku pepře, dodat snítku rozmarýnu či vašeho oblíbeného salátu. Úplně mimo nebude ani plátek kvalitní slaniny či šunky, nebo vlašský ořech. Vše závisí čistě na vašich osobních preferencích.
Jaká je vaše nejoblíbenější úprava sýru typu hermelín? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů.