Nejlepší tipy na grilování s přáteli a rodinou!
Sezóna grilování pomalu začíná a my se těšíme na gril párty. Podívejme se na několik grilovacích specialit, masa, ryb i delikátních klobásek nebo zeleniny, kterými své hosty zaručeně oslníte.
Obsah
Pár tipů jak si užít grilování s rodinou a přáteli
Jak připravit maso na grilování? Důležité je vyndat maso z lednice pár hodin před grilováním. Pokud dáte na gril studené maso, tak ztuhne. Pokud máte raději ryby a mořské plody, zvolte čerstvé, nebo jim dejte čas na rozmrazování. Nechte je při pokojové teplotě pomalu roztát, aby maso zůstalo čerstvé a kvalitní. Dejte si pozor i na porcování masa. U steaků je důležité nakrájet maso na širší kousky, u hovězího na 3 cm a u vepřového masa na 2 cm.
Jaké maso a marinádu k tomu
Na gril se hodí téměř všechno maso, musí být zejména kvalitní.
- Hovězí maso – na grilování se hodí hovězí svíčková, roštěnec, žebírka, ořech i méně tradiční pupek. Maso nerozklepáváme, na rošt ho umístíme přimáčknuté k sobě, aby si udrželo šťávu.
- Vepřové maso – na grilování jsou vhodnější libové části, jako krkovička, kotleta i panenka. Panenku před grilováním nakrájejte na medailonky. Vepřové maso je nejchutnější v naložené v kvalitní marinádě.
- Kuřecí maso – na gril je dobré celé kuře. Drůbež se rychle vysušuje, a proto je lepší s kůží. Pak je grilované kuře opravdu šťavnaté. Nejčastěji se připravují kuřecí prsa, výborná jsou i kuřecí stehna a grilovaná křidýlka.
- Jehněčí maso připravené na grilu je velice chutné a doporučujeme jej vyzkoušet. Na grilování se hodí maso ze hřbetu. Jehněčí má málo tuku, proto je nutné jej před grilováním naložit do marinády nebo alespoň potřít olejem.
- Ryby a mořské plody musí být především na čerstvé. Rybu před grilováním nařízněte a v těchto částech ji prosolte. U grilovaných ryb nezapomeňte na máslo, citronovou šťávu a bylinky.
Marinování masa
Při přípravě marinády myslete zejména na to, že je méně někdy více, zejména šetřete solí a přidejte bylinky. Záležet si dejte na výběru kvalitního oleje a nebojte se kombinace bylinek, na grilování je naprosto skvělý rozmarýn, tymián, oregano, bazalka, šalvěj, paprika, muškátový oříšek i chilli. Skvěle vám poslouží i kořenicí směsi a hotové marinády, ale vlastní marináda je vždy lepší. Víte, co si do ní dáváte. Délka marinování záleží na druhu masa. Před umístěním masa na gril nechte maso okapat a pak jej znovu potírejte, až se na grilu zatáhne.
- Kuřecímu masu stačí hodina v marinádě.
- Vepřové maso vyžaduje delší dobu, 2 až maximálně 12 hodin marinování.
- Hovězí a telecí maso marinujeme až 24 hodin.
Výborná je marináda na grilovanou krkovičku a vyzkoušejte určitě i grilovaná žebra. Pokud máte rádi drůbež, marináda na grilované kuřecí nebo krůtí maso je dobrá volba.
Jak dlouho nechat maso na grilu
Čas grilování masa se odvíjí od druhu masa a jeho tloušťky. Každý centimetr výšky se griluje 2 minuty. Pokud máte steak o výšce 3 cm, grilujte jej 6 minut, na každé straně 3 minuty. Při grilování maso otáčejte jen jednou a použijte i kleště. Zbytečně nepropichujte maso, aby z něj neodtékala šťáva, která mu dodává chuť.
Mleté maso na grilu
Pokud si toužíte udělat dokonalý burger, na jeho přípravu je vhodné vepřové i hovězí maso. Můžete jej i namíchat. Maso je dobré pomlít dvakrát a pak osolit i opepřit. Aby si bochánek masa zachoval svůj tvar a nevyboulil se vám, než jej dáte na gril, udělejte do něj zasyrova uprostřed malý důlek.
Přílohy a zelenina na gril
Pokud neholdujete masu, zkuste třeba grilovaný hermelín, oštiepok či halloumi. Místo steaku můžete zvolit i tofu. Na grilu můžeme připravit nepřeberné množství zeleniny nebo třeba houby. Výborné je dokonce grilované ovoce. Na grilu si můžete připravit ananas, jablka, broskve i banány, které se grilují i ve slupce.
Ke grilování se hodí:
- brambory
- fazolové lusky
- hráškové lusky
- kedlubny
- kukuřice
- cukety
- lilky
- patisony
- červená řepa
- papriky
- rajčata
- cibulky
- celer
- mrkev
- chřest
Se solí opatrně, některé druhy začnou vylučovat velké množství vody. Grilovaná zelenina je vynikající se studenými marinádami, dipy a domácími dresinky.
Dnes 10.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- Kukuřici během pečení potírejte máslem.
- Cibule volte velké a krájejte na silná kolečka, napíchejte je na jehlu nebo je položte na tál.
- Mrkev vybírejte malou, sladší, nebo větší kusy přepulte.
- Rajčata grilujte vcelku, na jehle nebo rozpůlená.
- Papriky grilujte vcelku, a když budou mít ze všech stran scvrklou, načernalou slupku, na 15 minut ji zabalíte do alobalu. Pak oloupejte, rozkrájejte a odstraňte vnitřek.
Dokonalé omáčky k masu!
Sýrová omáčka
- 200 g strouhaného sýru čedar
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce másla
Připravíme si základní bešamelovou omáčku. Rozpustíme 25 g másla, vmícháme 4 polévkové lžíce hladké mouky a uděláme světlou jíšku, necháme zchladit a pak naředíme. Do bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr, rozmícháme, přidáme žloutek a máslo a necháme zchladit. Žmolky rozmixujte ponorným mixérem. Můžete ji posypat zeleným pepřem, pažitkou nebo třeba křenem.
Barbecue omáčka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 2 plechovky rajčat
- 1 ks červené cibule
- 4 ks česneku
- 50 ml javorového sirupu
- 50 g třtinového cukru
- 100 ml vinného octa
- 2 polévkové lžíce worcesterové omáčky
- 500 ml vody
- 1 lžičku papriky chilli
- 1 špetku kmínu mletého
- 1 lžičku pepře bílého mletého
- 1 špetka soli
V hrnci na středním plamenu rozehřejeme olej. Orestujte na jemno nakrájenou cibuli dokud nezesklovatí, přidáme česnek a mícháme. Přidáme javorový sirup, cukr, kmín, chilli, sůl a pepř, za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Přidejte rajčata, vinný ocet a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte plamen a pak na mírném ohni vařte 2 hodiny, dokud není směs hustá a tmavě hnědá. Občas ji promíchejte. Pak ji stáhněte z plotny, přidejte sůl, pepř, worcesterskou omáčku a pak ji v robotu nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladkého pyré. Podle potřeby nařeďte vodou, nechte vychladit a pak podávejte.