Laparotomie
Laparotomie je druh operace, při které se otevírá břišní dutina.
Rozlišujeme několik druhů laparotomie, podle toho, jak se vede řez:
- Horní střední – přístup k žaludku, dvanáctníku a žlučovým cestám
- Dolní střední zpřístupňuje střeva nebo dělohu
- Lunbotomie se užívá při operaci ledvin
- Šikmý řez v pravém podžebří pro játra a žlučník
- Pararektální řez podél přímého svalu břišního
- Transrektální řez vedený mezi vlákny přímého svalu břišního
- Řez nad tříselným vazem při tříselné kýle
- Střídavý řez v pravém podbřišku
- Pfanestielův řez vedený obloukem nad stydkou sponou
Dnes už se však laparotomické operace provádějí spíše laparoskopicky. Výhodou laparotomické metody je větší přehled pro chirurga a menší anesteziologická zátěž pacienta, nevýhodou je pak větší rozsah výkonu a tím také delší doba rekonvalescence.