Cuketový perník recept: Hravě si poradí s přerostlou cuketou
Cuketa je chutná sezónní zelenina, která obsahuje jen velmi malé množství kalorií. Jelikož ale můžete mít nadbytečnou úrodu, nemusí být snadné přijít na to, co s ní budete dělat. Abyste předešli plýtvání jídlem, níže vám nabídneme dva recepty na skvělý cuketový perník, po kterém se u vás doma jenom zapráší.
Cuketu si oblíbili všichni milovníci hubnutí, protože se z ní dají udělat těstoviny, lodičky plněné sýrem a masem a mnoho dalších dobrot, které obsahují jen relativně malé množství kalorií. Jelikož ale jíst cuketu od rána do večera nemusí být úplně to pravé, podíváme se, jestli vám může vytrhnout trn z paty chutný cuketový perník.
Tradiční cuketový perník
Budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 2 hrnky strouhané cukety, ½ hrnku oleje, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci pikantnější marmelády, 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku mleté skořice, 1 kypřící prášek do pečiva
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C, vymažete plech (i po stranách) a vysypete ho důkladně moukou, díky čemuž se vám perníkové těsto nepřilepí.
Následně si připravte těsto, které vyrobíte ze všech výše uvedených ingrediencí. Pokud nechcete, aby byla cuketa v perníku cítit, nejlepší bude, když ji nastrouháte na jemné nudličky. Poté nalijte těsto na plech a trochu jím zatřeste, aby mělo všude přibližně stejně silnou vrstvu. Nakonec ho dejte asi na 20 minut do trouby. Průběžně ho kontrolujte a píchejte do něj špejlí. Pokud bude čistá, znamená to, že můžete cuketový perník z trouby vyndat.
Jakmile perník vychladne, podle chuti ho můžete potřít vaší oblíbenou marmeládou. Hodně oblíbený je ale i cuketový perník s čokoládou, kterou můžete ještě posypat strouhaným kokosem. Fantazii se meze nekladou.
Cuketový perník s jablky
Budete potřebovat: 300 g cukety, 3 jablka, 250 g cukru, 350 g hladké mouky, 2 dl slunečnicového oleje, 3 vejce, 1 balení vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, 2-3 lžíce kakaa, nasekané mandle, perníkové koření
Začněte tím, že oloupete a umyjete cuketu. Poté vydlabejte střed se semínky. Následně nakrájejte a oloupejte jablka a odstraňte z nich jádřinec. V druhé míse spolu smíchejte vejce a oba cukry a všechny ingredience společně utřete. Poté nastrouhejte jablka a cuketu na struhadle a přidejte je do vaječného základu.
Dále přidejte do těsta mouku s perníkovým kořením a práškem do pečiva. Nakonec přidejte olej a vše znovu důkladně promíchejte. Úplně nakonec nezapomeňte přidat kakao a nakrájené (oloupané) mandle.
Dnes 10.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Vymažte plech trochou tuku a vysypte ho moukou. Nalijte do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše plechu. (Ideálně cukrářskou stěrkou.) Pokud vám zůstane trocha mandlí, můžete je nasypat na těsto jako ozdobu. Předehřejte troubu na 175 °C a poté dejte perník péct na 25 minut. Průběžně ho kontrolujte zapíchnutím špejle.
Perník můžete dodatečně ozdobit rozpuštěnou čokoládou nebo marmeládou, ale můžete ho nechat i tak, jak jste ho vytáhli z trouby. Zvlášť, pokud jste ho pekli ozdobený nasekanými mandlemi.
Máte nějaký vlastní recept na cuketový perník? Pokud ano, budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.