Cuketová polévka 3x jinak
Cuketa je klasická letní zelenina, na kterou se mnozí těší takřka celý rok. Hodí se ji jíst místo nudlí, ale skvělá je i v buchtách a salátech. Co k ní ale letos přistoupit trochu jinak a udělat si z ní pro změnu polévku? Tipy na 3 nejlepší cuketové polévky objevíte po rozkliknutí článku.
Když dorazí vedra, většina lidí nemá na vydatné jídlo ani pomyšlení. Přes den raději preferují saláty, ovoce a nejrůznější lehká jídla. Vydatnější pokrmy si pak dopřávají až večer, kdy jsou teploty o trochu snesitelnější.
Pro některé je ale důležité mít alespoň jedno větší jídlo i během poledne, jak jsou běžně zvyklí. Zároveň by to však mělo být něco, co je nedonutí lehnout si na gauč a dvě, tři hodinky trávit. Pro tyto případy se skvěle hodí zeleninová polévka, která vás zasytí, dodá vám tekutiny a veškeré potřebné minerály, které ztratíte přes den kvůli pocení.
Pojďme se společně podívat, jak můžete v tomto případě využít právě cuketu.
Obsah
Proč zrovna cuketa?
Cuketa je druh zeleniny, který se nejvíce podobá větší okurce. Ve skutečnosti toho má ale hodně společného i s dýní. Oblibu si získala především proto, že je jednoduchá na přípravu a obsahuje jen velmi malé množství kalorií. (Proto je vhodná i pro ty, kteří zrovna drží dietu.)
Domácí hospodyňky také jistě znají zlepšovák, kdy cuketu nastrouhají do buchty a ta je díky ní pak neskutečně lahodná a vláčná. (Bez toho, aniž by šla alespoň trochu poznat.) Kvůli její neutrální chuti si ji zamilují i děti, které mohou být poněkud vybíravé v případě, že jim předložíte aromatičtější druhy potravin.
Mimo jiné obsahuje také:
- Vitamín A
- Vitamín C
- Vitamín K
- Hořčík
- Měď
- Mangan
- Fosfor
- Vitamíny skupiny B
A velkou spoustu dalších, pro zdraví užitečných látek.
Cuketová polévka na tři způsoby
Nyní se dostáváme k praktické části dnešního článku, ve které se podíváme na tři nejzajímavější typy cuketových polévek. Věříme, že si z nich každý vybere tu, která mu bude vyhovovat nejvíce.
Dnes 11.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Krémová cuketová polévka
Budete potřebovat:½ cibule, 2 stroužky česneku, 3 středně velké cukety, 1 litr kuřecího/zeleninového vývaru, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, sůl, pepř
Postup
V hrnci orestujte najemno nakrájenou cibulku, nakrájený česnek a na kostičky pokrájenou cuketu. Vše zalijte vývarem a nechte projít varem. Poté stáhněte plamen, přikryjte hrnec poklicí a nechte pomalu vařit ještě asi 20 minut.
Jakmile doběhne tento časový úsek, stáhněte hrnec z plotny a jeho obsah rozmixujte tyčovým mixérem. Postupně přidávejte zakysanou smetanu, dokud se se směsí úplně nespojí. Nakonec vše ochuťte solí a pepřem a máte hotovo.
Kari cuketová polévka
Budete potřebovat:½ hrnku másla, ½ kila cukety, ½ litru vývaru, špetku soli, 1 lžičku kari koření
Postup
Nakrájejte cuketu na menší kostky a dejte ji opéct do kastrolu s rozpuštěným máslem. V tento moment můžete zeleninu poprášit i troškou kari koření. Poté cuketu zalijte zeleninovým, nebo kuřecím vývarem, tekutinu osolte a nechte asi na 15 minut povařit.
Jakmile bude cuketa dostatečně měkká a poddajná, sejměte polévku z ohně a začněte ji mixovat ponorným mixérem do doby, dokud směs nebude dokonale hladká. (To může trvat i několik minut. Dávejte si ale pozor, ať nezavaříte mixér.)
Pikantní cuketová polévka
Budete potřebovat:4 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, ½ čili papričky, 3 stroužky česneku, 1 kilo cukety, 1 ½ hrnku staršího chleba (nakrájeného na kostky), 3 hrnky kuřecího vývaru, 1 hrnek vody, ½ hrnku máty, ½ hrnku koriandru, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř
Postup
Do hrnce nalijte olej a osmažte na něm najemno nakrájenou cibuli. K ní po chvíli přidejte i nakrájenou čili papričku. Poté přidejte nakrájený česnek a nakrájenou cuketu. Všechny tyto ingredience poté ochuťte trochou soli.
Jakmile je tato fáze hotová, do hrnce přidejte den starý nakrájený chleba, vodu a vývar. Vše společně vařte asi 20 minut. Pak polévku sejměte z plotny, přidejte do ní bylinky a vše společně rozmixujte co do nejhladší možné směsi. Nakonec přidejte kapku citronové šťávy, sůl a pepř a můžete podávat.
Máte rádi cuketovou polévku? Budeme rádi, když se o své recepty podělíte v komentářích.