Cizrna: Recepty na klasické pokrmy
Cizrna neboli římský hrách u nás pomalu získává na popularitě, ještě se tu však zcela nezabydlela. Je to luštěnina ze Středního východu a chuťově je to sestřička nám dobře známého žlutého hrachu. Jako každá luštěnina, i tato je zdrojem kvalitních bílkovin, takže dokáže plnohodnotně nahradit maso.
Pomazánka z cizrny: Hummus
Suroviny: 250 g sušené cizrny, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce pasty tahini, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, kajenský pepř, olivový olej na pokapání Příprava: Cizrnu si přes noc namočte do studené vody, druhý den ji slijte, propláchněte a vařte asi hodinu do měkka. Na povrchu se budu tvořit pěna, tu průběžně sbírejte. Uvařenou luštěninu sceďte a hrubě rozmixujte. Do kaše přidejte citronovou šťávu, olivový olej, pastu tahini a utřený česnek. Pak ji ochuťte solí a oběma pepři. Nakonec hummus ještě jednou umixujte, tentokrát do hladka. Podávejte pastu pokapanou olivovým olejem s pečivem jako pomazánku, ale klidně i jako předkrm, či přílohu k masu.
Cizrnové karbanátky: Falafel
Suroviny: 250 g cizrny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce ovesných vloček, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 1 lžička majoránky, 2 lžíce sekaných bylinek podle chuti, sůl, mletý pepř, hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení Příprava: Cizrnu si přes noc namočte do studené vody, druhý den ji sceďte a v nové vodě vařte asi hodinu do měkka. Mezitím si nakrájejte nadrobno cibuli a prolisujte česnek. Rozpalte na pánvi olej a cibuli s česnekem na něm orestujte a odstavte. Cizrnu sceďte a umelte. Přimíchejte k ní vločky, vejce, majoránku, bylinky a orestovanou cibuli a česnek. Dobře propracujte, osolte a opepřete. Cizrnové těsto nechte 20 minut odpočinout, aby vločky provlhly. Z tohoto těsta pak tvořte karbanátky, obalte je v klasickém trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka. Na rozpáleném oleji smažte karbanátky dozlatova.
Cizrna po staročesku
Suroviny: 250 g cizrny, 2 stroužky česneku, 1 hrst čerstvé petrželky, 1 lžíce másla, pepř Cizrnu si přes noc namočte do studené vody, slijte a vařte v čisté nesolené vodě asi 45 minut. Pak ji slijte, osušte a na suché pánvi pečte asi 10 minut. Přidejte k ní máslo, nasekaný česnek a petrželku. Ochuťte namletým pepřem a ještě dopékejte asi 2 minuty. Cizrna takto po staročesku je ideální přílohou k masu.