Chřest jako nedoceněná zelenina
Chřest je stále velmi nedoceněná zelenina, která ale v poslední době zažívá velké znovuzrození. A není divu. Každé sousto lahodného chřestu rozezní všechny vaše chuťové buňky.
Obsah
Jak na chřest
Obsahuje spoustu antioxidantů, detoxikuje tělo, je plný vitamínů a dalších, tělu prospěšných látek. Chřest je bohatý na křemík, fosfor, draslík, sodík, mangan a železo. Obsahuje víc jak 90 % vody. Má silně čisticí vlastnosti zejména na ledviny a močový měchýř. V jídelníčku je ale velmi prospěšný. Je nízkokalorickou potravinou a je nepostradatelnou surovinou v prevenci před rakovinou.
Zelený a bílý chřest
Chřest bílý, na rozdíl od zeleného chřestu, který se k nám většinou dováží z celého světa a pochází často i z domácí produkce. Výživové hodnoty obou typů jsou srovnatelné. Bílému chřestu chybí jen přírodní barvivo, protože roste pod zemí. Existuje i fialový chřest, s vyšším obsahem cukru.
Pěstování chřestu
Chřest vyžaduje lehké, hlinitopísčité půdy. Na podzim do brázdy hloubky 50 až 90 cm dáme kompost s chlévským hnojem a vápnem upravíme na 6 až 6,5 pH. V březnu vysazujeme do brázd 30 cm hloubky, 40 až 60 cm šířky, v řadách 150 cm od sebe a ve sponu 35 cm samčí sazenice, zasypeme 5 až 7 cm zeminy a přitlačíme. V prvním roce zavlažujeme, přihnojujeme kompostem a minerálními hnojivy s obsahem dusíku, hořčíku a síry. Vyraší zelené prýty, necháme je růst a na podzim odřízneme u země.
Druhým rokem na jaře nakopčíme hrůbky 40 cm široké a 30 cm vysoké. Pěstujeme stejně. Třetím rokem v půlce března nahrneme 50 cm vysoké a široké hrůbky a pokryjeme černou, netkanou textilií. Koncem dubna se začne povrch nadzvedávat, odhrneme půdu, bílý výhonek v délce 25 až 30 cm nad sazenicí odřízneme dlouhým nožem a přihrneme. Chřest roste rychle a sklízí se do konce června. Pak hrůbky rozhrneme, přihnojíme a výhony necháme do podzimu narůstat, aby rostliny zesílily. Chřest vydrží na stanovišti 10 až 15 let.
Recepty
Chřest se dá jíst syrový, smíchaný s ostatní zeleninou i jako součást salátů. Vařený chřest ztrácí svoji výživnou hodnotu a může i dráždit ledviny, proto jej jezte s mírou. Výborný je chřest jako příloha.
Chřestová polévka z bílého chřestu
Doba přípravy 30 minut
Počet porcí 4
Dnes 20.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Ingredience:
- 500 g zeleného chřestu
- 125 ml mléka
- 150 g ušlehané smetany
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- hrst řeřichy
Chřest uvaříme v půl litru vody se solí a máslem. Pak jej z vývaru vyndáme, nakrájíme na kousky a dáme do mísy na polévku. Rozmícháme mouku v mléce, zahustíme vývar, krátce povaříme a nalijeme k chřestu do polévkové mísy. Nakonec přidáme ušlehanou smetanu a posypeme řeřichou.
Chřestové rizoto
Doba přípravy 45 minut
Počet porcí 3
Ingredience:
- 600 g zeleného chřestu
- 50 ml vývaru
- 30 g másla
- na ozdobu 1 svazeček kadeřavé petrželky
- mletý bílý pepř a sůl
příloha s rýží:
- 300 g rýže
- 1 ks červené papriky
- 1 ks oranžová paprika
- 2 ks červené cibule
- 200 ml mléka
- 800 ml horkého vývaru
- 100 ml smetany
- 60 g másla
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Papriky nakrájíme na kostičky. Rozpustíme máslo a osmahneme cibulku, přidáme rýži a orestujeme. Vmícháme papriku, osolíme a zalijeme mlékem. Až se mléko nasákne, přidáváme po troškách vývar během varu vždy, když se vsákne a promícháváme. Když je rýže téměř měkká, přidáme smetanu a necháme dojít pod pokličkou. Dosolíme a opepříme dle chuti.
Chřest oloupeme nakrájíme, v pánvi rozehřejeme máslo a opečeme. Podle chuti osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a 10 minut dusíme. Nakonec promícháme s rýží. Krémovou rýži a dušený chřest podáváme zdobený čerstvou petrželkou.
Chřestový krém
Doba přípravy 30 minut
Počet porcí 4
Ingredience:
- 10 – 12 výhonků čerstvého bílého chřestu
- 1 jarní najemno nakrájená cibulka s natí
- 1 lžíce másla na zahuštění
- 1,5 l drůbežího vývaru
- 100 ml smetany na zjemnění
- sůl a pepř na dochucení
- muškátový oříšek
- pažitka nebo zelená petrželka na dozdobení
Chřest očistěte a nakrájejte. Do hrnce nalijte studený vývar, přiveďte k varu, přidejte chřest, nasekanou jarní cibulku a povařte 20 minut, dokud nezměkne. Dejte stranou pár kousků na ozdobu. Krém rozmixujte, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a smetanou. Lžíci chladného másla na malé kousky, vložte do krému a rozmíchejte.. Zjemní chuť a zahustí krém. Pak už nevařte. Odložený chřest nasekejte a vložte do krému. Podávejte s krutony.