Červená řepa: Recepty
Červená řepa pochází ze Středozemí a dnes je velmi oblíbená jako potravina v Evropě, Asii a Severní Americe. U nás byla ještě nedávno docela opomíjená a odsouzená k roli krmiva pro hospodářská zvířata, na čemž se podílel zejména um školních jídelen. Dnes už je ovšem tato plodina, plná vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek zcela rehabilitována.
Obsah
Polévka z červené řepy s dýňovými semínky
Suroviny: 0,5 kg červené řepy, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml sójového mléka (lze použít jakékoliv rostlinné mléko), 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžička čerstvého tymiánu, lžíce citronové šťávy, dýňová semínka, olivový olej, sůl, pepř
Příprava: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Osmahněte ji spolu s plátky česneku na olivovém oleji v hrnci a přidejte k nim na centimetrové kostky nakrájenou řepu. Vše ještě pár minut restujte. Pak zalijte zeleninovým vývarem a vařte cca 20 minut, dokud není řepa měkká.
Mezitím opražte na pánvi dýňová semínka. Když je řepa měkká, přidejte do hrnce tymián, sůl a pepř a mléko i citronovou šťávu. Ponorným mixérem umixujte obsah hrnce dohladka. Polévku rozdělte do talířů, posypte opraženými semínky a můžete servírovat.
Rizoto s houbami a marinovanou řepou
Suroviny: 300 g rýže na rizoto, 200 g hub, 1-2 střední červené řepy, 750 ml zeleninového vývaru, 80 ml bílého vína, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 stroužek česneku, čerstvý tymián, olivový olej, červený vinný ocet, lžička třtinového cukru, sůl, pepř a rukola a hobliny parmazánu k dozdobení a dochucení
Příprava: Řepu vařte ve slané vodě asi 50 minut doměkka. Pak ji oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a dejte marinovat do směsi olivového oleje, lžíce vinného octa, cukru a tymiánu. Marinádu také osolte a opepřete. Nechte marinovat alespoň hodinu.
Na lžíci másla si na mírném plameni opečte na 3-4 minuty pokrájené houby. Vyjměte je, přidejte do hrnce po nich zbytek másla, cibuli, česnek a pečte asi 3 minuty. Pak k nim přisypte rýži a pečte ještě minutu. Směs zalijte vínem a počkejte, až se odpaří.
Vedle si nechte zvolna probublávat vývar. Po sběračce ho začněte přilévat k rýži za stálého míchání. Vždy, když se vývar vstřebá, přilijte další sběračku. Takto se rýže za 15-20 minut uvaří. Pak do ní vmíchejte půl lžičky tymiánových lístků a houby. Také ji osolte a opepřete.
Na talíři rizotu prokládejte okapanými kolečky marinované řepy, pak ho pokapejte marinádou z řepy, olivovým olejem a ozdobte rukolou a parmazánem.
Dnes 13.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Brownies z červené řepy
Suroviny: 500 g červené řepy, 200 g hořké čokolády, 150 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g třtinového cukru, půl balíčku vanilkového cukru, lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání
Příprava: Řepu oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka asi do 40 minut. Slijte a měkkou řepu rozmixujte.
V hrnci si rozehřejte máslo s čokoládou a dobře vymíchejte do hladké hmoty. V míse smíchejte mouku, třtinový cukr, kakao a sodu. Do této směsi vmíchejte rozmixovanou řepu a čokoládovou hmotu.
Toto těsto nalijte do formy vymazané tukem a vysypané moukou a pečte 25-30 minut při teplotě 180 °C.