Bílý jogurt – jak vybrat opravdu kvalitní a co s ním?
Jogurt je jedním ze symbolů správné výživy a zdravého životního stylu. Jak se ale orientovat mezi tolika výrobky? Který jogurt pomůže a který je jen nekvalitní náhražkou? Poradíme!
Jogurt je v našich kuchyních velmi oblíbeným pokrmem. Můžeme ho zakomponovat do zdravých receptů, do snídaní, přidat jej do pečení nebo s ním zahušťovat omáčky.
Pokud byste se měli rozhodnout, zda zvolit bílý nebo ovocný jogurt, volba je jasná. Ovocné a čokoládové jogurty bývají často chemicky upravené a obsahují tak mnoho škodlivých látek a sladidel. Je lepší se jim obloukem vyhnout.
Naopak kvalitní bílý jogurt obsahuje spoustu prospěšných látek. Je bohatý na vápník, považuje se za ústřednu zdravého zažívání a působí pozitivně na náš imunitní systém.
Obsah
Proč bílý jogurt?
- Zabírá na vaginální kvasinkové infekce
- Léčí mírně zvýšený cholesterol
- Projasní každou pleť
- Dlouhodobě léčí sníženou imunitu
- Podporuje zažívání
Light jogurty
Na obalu jogurtu může být napsáno, že výrobek obsahuje probiotika nebo také prospěšné bakterie (Lactobacillus acidophilus), leckdy tomu tak ale není. Skutečnou pravdou je, že light jogurty jsou velmi často přislazované a zahuštěné škrobem či želatinou.
Podle čeho vybírat
Při nákupu je důležité číst mezi řádky, existuje totiž několik forem jogurtů. Nejideálnější variantou je výroba domácího jogurtu, pokud však nemáte čas ani možnosti jogurt vytvořit, pohlídejte si složení.
Kvalitní bílý jogurt by měl mít obsah tuku minimálně okolo 3 %. Tučnější smetanové jogurty mívají procento tuku okolo 10 % a více.
Jogurt by měl být složen pouze z mléka, mléčné bílkoviny a živé kultury. Jestliže najdete jogurt s dalšími složkami, jako jsou přidané cukry, glukózo-fruktózový sirup, barviva, umělá sladidla a různé typy škrobů, nechte ho raději ležet v regálu.
Domácí jogurt
Ingredience
- 1 l plnotučného mléka
- 2 lžíce přírodního bílého jogurtu
V hrnci při mírném vaření ohřejeme mléko. Jakmile mléčná pěna začne stoupat, ihned plotnu vypneme. Pěnu od mléka odebereme a mléko přikryjeme. Takto mléko necháme vychladnout na teplotu 38 – 40 °C.
Do sterilizované nádobky vložíme několik vrchovatých lžic jogurtu a dobře promícháme, ideálně bez hrudek. Následně dobře promícháme se zbylým mlékem a nádobku uzavřeme.
Nádobku dáme odstát při 35 °C na 6-8 hodin, nebo ji vložíme do hrnce s teplou vodou, který uložíme k topení.
Tip: Netradiční zařazení jogurtu do jídelníčku
Křehká kuřecí prsa v jogurtu
Tento recept je bezlepkový a velmi chutný. Pokud si zakládáte na zdravém a pestrém jídelníčku, určitě ho vyzkoušejte.
Ingredience
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 ks kuřecích prsou
- kukuřičná mouka (= kukuřičná polenta) na obalení
- vejce
- pepř, sůl
- chia semínka
Postup
Den před podáváním tohoto pokrmu si kuřecí prsa omyjeme, osolíme, opepříme a naložíme do jogurtu smíchaného s olejem. Olej s jogurtem způsobí zkřehnutí masa.
Druhý den si vyložíme pekáč pečícím papírem a naložená kuřecí prsa obalíme v kukuřičné polentě smíchanou s rozšlehaným a osoleným syrovým vajíčkem a chia semínky.
Dáme péct v přikrytém pekáči do trouby předehřáté na 200°C. Ke konci pečení můžeme poklop odstranit a nechat vytvořit krustu. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Dobrou chuť!