Udělejte si bezinkový sirup nebo limonádu

Bez černý na zahradě lze nechat růst volně nebo jej pravidelným sestřihem tvarovat jako menší stromek či keř. Můžete si pořídit i vyšlechtěné odrůdy s netradičním zbarvením.
Druhy bezu a jeho pěstování
Bez černý
Klasický černý bez necháme růst bez zastřihování a řezu, abychom neporušili jeho přirozený deštníkovitý tvar. Keř dorůstá do výšky 7 m. Jakmile na podzim v plodech dozrají semena, stačí je vyprat a zasadit. V létě lze bez velmi snadno řízkovat anebo můžete vyrýt vzrostlejší semenáček, který se často kolem rostliny vytvoří.
Pravidelným střihem lze bez udržovat v požadované velikosti nebo jej rovnou zapěstovat jako strom. Korunku začněte pěstovat asi v metrové výšce kmene. Nechte v koruně asi 6 vzpřímeně postavených silnějších výhonů. Všechny ostatní větve vyrůstající z kmenu a ze země odstraňte a i nadále vytrvale odstraňujte. Jakmile dozrají plody, na nejvýše postavených bodech větví vyrazí výhony nové. Odplozené dřevo odstraňte.
Bez s červenými listy a zajímavými květy i listy
Můžete si pořídit i některou z vyšlechtěných odrůd. Mezi nejznámější patří náš druh ‚Sambo‘ nebo rakouské druhy ‚Haschberg‘ a ‚Donau‘. Existují i druhy s netradičním zbarvením. Černý bez s tmavě červenými listy má název ‚Red Holy‘ a dorůstá do výšku kolem 3. m a má růžové květy vonící podobně jako citron. Odrůda ‚Black Beauty‘ a ‚Black Lace‘ má růžové květy a vínové listy. Druh ‚ Laciniata‘ má bílé květy a jemně vykrajované zelené listy s podobným tvarem jako mají některé odrůdy japonských javorů, v názvu označované jako dissectum.
Bez hroznatý neboli Sambucus racemosa má žlutozelené květy a plody svítivě červené. Zpracování je pracnější a semena se musí z plodů odstranit. Plody jakéhokoliv bezu černého jsou jedlé již po uvaření. V syrovém stavu mají projímavý účinek a dokonce vyvolávají dávení. Je nutné z nich odstranit semena, která mohou působit ve větším množství jedovatě. Vylisovanou šťávu můžete smíchat s jiným ovocem a připravit tak marmelády, šťávy nebo zavařeniny.
Dodejte mu živiny, jinak strádá
Bezu se daří kdekoliv, snese i mrazy. Potřebuje na živiny bohaté půdy. Proto se v minulosti pěstoval u hnojišť a kompostů. Jsou to místa, kde je dostatek dusíku. Pokud jej bezu poskytnete, poroste velmi dobře. Navíc bez vylučuje látky, které urychlují zrání kompostu. Bezu vyhovuje stinnější stanoviště a snese i znečistěné ovzduší. Dobře roste na suchých, chudých a zdevastovaných půdách, ale nejlépe se mu daří v písčitohlinité zemině.

Bezinkový sirup z jarních květů
Recept na bezový sirup
Suroviny:
- 2 l vody
- 40 květenství černého bezu
- 2 kg cukru
- 20 g kyseliny citronové
Pokud použijete hnědý přírodní nebo třtinový cukr, prospěje to chuti sirupu i vašemu tělu. Z květenství odstřihněte hlavní stopky, zalijte je studenou vodou, přikryjte a nechejte 24 hodin louhovat. Druhý den květy bezu přeceďte přes starou plenu a květy důkladně vymačkejte.
Do bezového nálevu nasypte cukr a kyselinu citronovou v množství 10 g na litr roztoku. Někdo dává raději citron, ale pokud nebudete bezový sirup dlouze vařit, mohl by vám začít kvasit. Za stálého míchání přivedete bezový roztok k varu. Nechte nejlépe 3x přejít varem a bezinkový sirup ihned odstavte. Ještě vřelý sirup z bezových květů nalijte do čistě vymytých a velmi dobře propařených lahví a stejně tak uzavřete dobře propařenými víčky. Velmi dobré je víčka vytřít čistým alkoholem kvůli desinfekci. Sirup z černého bezu nesterilizujte a uschovejte v chladu.
Bezinková šťáva
Suroviny:
Dnes 15.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- 40 květů bezinkových
- 3 citrony oloupané bez jader
- 4 l převařené vody – necháme vychladnout
- 5 kg cukru krupice
- 6 dkg kyseliny citronové
Květy opláchněte, prosypte kyselinou citronovou a přidejte citrony nakrájené na kolečka. Zalijte převařenou vychladlou vodou a nechejte 24 hodin odstát. Potom přeceďte přes plínku nebo plátno a zahřejte na sporáku spolu s cukrem. Když se šťáva začne vařit, odstavte ji a shora seberte kal. Horké plňte do lahví a ihned uzavřete. Použijte lahve od alkoholu a dejte do zavařovaček a sterilizujte při 80 °C, aby vám šťáva déle vydržela.
Bezinkový sirup za studena
Suroviny:
- 25 ks květů černého bezu
- 80 g kyselina citronová
- 2,5 l vody
- 2,5 kg krystalového cukru
Květy opláchněte, zalijte vodou a zasypte kyselinou citronovou. Druhý den sceďte a vmíchejte cukr. Promíchejte, nechte rozpustit za studena, nevaříme, dáme do lahví nebo zavařovacích lahví. Nesterilizujeme. Držíme v chladničce.
Bezinková limonáda
Suroviny:
- 5 až 7 větších bezinkových květů
- 100 až 200 g cukru krupice (diabetici 20 až 25 tablet umělého sladidla)
- 1 větší citron
- 2 lžíce octa
- 3 l horké převařené vody
Květy properte pod tekoucí vodou, dejte do sklenice, přidejte omytý na kolečka nakrájený citron bez jadýrek. Ocet a cukr zalijte vodou, sklenici uzavřete potravinářskou fólií a připevněte gumičkou. Necháme 5 dní odstát a pak přelijeme přes cedník a čistou utěrku a můžeme bezinkovou limonádu podávat.
Bezinkový likér
Suroviny:
- 1 l prolisované šťávy z bezinek
- 500 g pískového cukru
- 1 kousek celé skořice
- 10 ks hřebíčku
- 1/2 l vodky
Šťávu promíchejte s cukrem, přidejte koření a 10 minut vařte mírným varem pod poklicí. Druhý den šťávu přeceďte, promíchejte s vodkou, nalijte do sklenic a uložte v chladnu a temnu.

Proč ho máme všichni tak rádi?
Bezinkový sirup vyrobený z květů černého bezu má řadu zdravotních benefitů a velmi dobře osvěží. Bez černý má prokazatelné antioxidační účinky a zvyšuje obranyschopnost organismu. Působí také protizánětlivě, je účinným přípravkem proti virové a bakteriální infekci. Snižuje cholesterol v těle. Výborná je třeba velmi jemná a výrazně aromatická limonáda vyrobená z bezového sirupu doplněná lístky máty a meduňky.
Bezinková šťáva je skvělým jarním osvěžením, ale i výbornou prevencí před nachlazením. Díky tomu, že se šťáva nevaří, je jednoduchá na přípravu a zachová si veškeré příznivé účinky bezových květů. Čerstvá bezová šťáva vám vydrží asi týden. Pokud ji chcete uchovat delší dobu, můžete ji dát do mrazničky ve speciálních sáčcích vhodných do mrazáku, nebo v plastových lahvích. V tomto případě ale myslete na to, že se led se rozpíná. Naplňte proto lahve jen do dvou třetin. Můžete také šťávu sterilizovat ve skleněných lahvích pod dobu 20 minut při 70 ˚C, lahve uzavřít a skladovat v chladném a temném prostoru.
Květy bezinek obsahují zejména vitamin C, silice, organické kyseliny a glykosidy. Šťáva z květů bezinek pomáhá při nachlazení, horečce a onemocnění dýchacích cest. Má močopudné účinky, působí proti křečím a problémům s nadýmáním. Bezinková šťáva je prostředkem na utišení migrény a působí i jako prevence vůči všem zmiňovaným potížím. Výrazně posiluje naši imunitu.