Bezezbytková dieta: Recepty

Bezezbytková dieta je jedna z mála, kterou doporučují dokonce samotní lékaři. Pomáhá v případě různých střevních onemocnění. Kvůli tomu, aby strava nedráždila střevní sliznici a neprovokovala přílišnou peristaltiku střev, je to dieta lehká a málo kalorická, a proto je jejím vedlejším efektem hubnutí.
Taštičky s povidly
Suroviny: brambory 100 g, hrubá mouka 100 g, vejce 1/5 ks, povidla 50 g, máslo 20 g, cukr 30 g, sůl
Ve slupce uvařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z rozváleného těsta vykrájíme čtverce, naplníme povidly, dobře přitlačíme okraje a uvaříme. Posypeme cukrem a omastíme.
Hovězí dušené kostky
Suroviny: Libové hovězí maso 80 – 100 g, mrkev 10 g, celer 10 g, petržel 10 g, hladká mouka 5 g, máslo 10 g, sůl, petrželka nebo pažitka, koření Vegi-vegi bez glutamanu sodného
Maso pokrájíme na kostky, opečeme na sucho, podlijeme vývarem a podusíme. Později přidáme nastrouhanou zeleninu a podusíme. Šťávu zahustíme moukou, přidáme máslo, dochutíme solí, kořením a zelenou natí. Zeleninu se šťávou rozmixujeme.
Dušená telecí játra
Suroviny: Telecí játra 100 – 120 g, hladká mouka 10 g, máslo 10 g, sůl a podle snášenlivosti majoránka
Játra nakrájíme na kousky, opečeme na sucho a udusíme. Měkká játra zahustíme moukou, provaříme a ochutíme máslem a solí.
Rizoto
Suroviny: Libové vepřové 100 g, rýže 120 g, mrkev 20 g, máslo 10 g, sůl, petrželová nať, sýr na posypání 20 g
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme na sucho, podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme. Pak přidáme strouhanou mrkev a vše udusíme. Rýži propláchneme a uvaříme obvyklým způsobem. Měkké maso i rýži smícháme spolu s máslem a sekanou petrželkou, podle chuti dosolíme. Před servírováním posypeme sýrem.
Sýrový nákyp
Suroviny: Sýr Eidam 100 g, hladká mouka 10 g, mléko 50 ml, vejce 1/5 ks
Dnes 15.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše vmícháme sůl, žloutky, strouhaný sýr a sníh z bílku. Těsto přendáme na vymaštěný a vysypaný pekáč a pečeme 25 až 30 min ve vodní lázni.
Dobrý den, píši Vám z důvodu, ze kterého mrazí každého člověka „rakovina tlustého střeva“. Co mám tchýni uvařit, abych jí stravou spíše neuškodila? Je to skvělý člověk a nezaslouží si takový ortel…Jaké suroviny by měla jíst a kterých se má vyhnout, předem děkuji za odpovědi…
Dobrý den, Evo, moc nás mrzí, čím jako rodina procházíte. V takových případech bych rozhodně nespoléhala na články a magazíny jako zdroj informací a obrátila se rovnou na lékaře. Zkuste položit dotaz třeba na tomto portálu http://www.ordinace.cz/.