Bezezbytková dieta přináší úlevu při střevních onemocněních
Bezezbytková dieta je velmi lehce stravitelná a nenadýmá. Obsahuje pouze takové potraviny, které nezanechávají nestravitelné zbytky a tím pádem nijak nedráždí střevní sliznici. Tato dieta je prostředkem úlevy pro lidi, trpící Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, nebo nějakým akutním onemocněním střev.
Obsah
Dieta, která nezatěžuje střeva
Průběh střevních onemocnění je výrazně ovlivněn tím, co pacient jí. Správná a nedráždivá strava může velmi přispět k minimalizaci nepříjemných projevů. Zažívací systém při bezezbytkové dietě není zatěžován zbytečně potravinami, které při nemoci škodí a dráždí. Tato dieta působí nejen na utišení stavu při vzplanutí nemoci, ale také v klidnějších obdobích jako prevence, která dokáže klidová období prodloužit.
Bezezbytková dieta obsahuje pouze takové potraviny, které zanechávají ve stolici jen málo zbytků, tím pádem nedráždí sliznici střev a nevyvolává nadměrnou peristaltiku. Součástí diety je zvýšený příjem bílkovin, méně tuků a také snížená kalorická hodnota, proto je jejím vedlejším efektem hubnutí.
Povolené potraviny bezezbytkové diety
- Libové maso – telecí, vepřové, hovězí, kuřecí a rybí
- Uzeniny – dušená šunka a libové dietní párky
- Ovoce – v syrovém stavu jen banány nebo strouhaná jablka
- Zelenina – jen dušená, mrkev vařená a petržel a celer pouze jako vývar
- Pečivo – bílé a starší
- Přílohy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže
- Polévky – vývary z libového masa nebo mrkve s těstovinou, bramborami a jemně nastrouhanou mrkví
- Mléčné výrobky – nízkotučné sýry bez příchuti (bez tepelného zpracování) a nízkotučné tvarohy bez příchuti
- Tuky – čerstvé máslo na pečivo
- Vejce – jen v malém množství jako součást pokrmů
- Nápoje – čaj, slabé ovocné šťávy, voda a neperlivé minerálky
Zakázané potraviny bezezbytkové diety
- Maso – tučné, uzené, skopové, vnitřnosti, uzeniny, tučné ryby
- Ovoce- syrové, kompoty s tvrdou slupkou a dužinou, ovoce se zrníčky
- Zelenina – syrová, nakládaná, mražená, sterilovaná, kapusta, zelí, ředkvičky, kedlubny, pórek, česnek, cibule, rajčata, okurky, květák a křen
- Přílohy – smažené hranolky a krokety, kynuté knedlíky
- Tuky – sádlo, lůj, škvarky, šlehačka
- Pochutiny – tatarka, kečup, hořčice, majonéza
- Luštěniny
- Houby
- Nápoje – samostatně podávané mléko, kakao, káva, alkohol, bublinkové nápoje a ostré ovocné šťávy
Jak jídlo při bezezbytkové dietě připravovat
Při této dietě je možné pokrmy vařit, dusit a péct ho bez tuku. Pokud chceme k receptu přidat máslo, je třeba ho dodat až po uvaření. Jinak by se během přípravy přepálilo a tak by se stalo dráždidlem pro střeva.
Pokud jde o zahušťování omáček nebo polévek, to je možné buď zálivkou, anebo moukou, opraženou na sucho.
Přípravy pokrmů, které jsou při bezezbytkové dietě zcela zapovězené, jsou smažení, restování, pečení na tuku a zahušťování jíškou. Problém by taky mohla vyvolat tvrdá kůrka, která by během přípravy mohla vzniknout na pokrmu.
Bezezbytkovou dietu je vhodné držet v době akutních potíží. Pokud je však onemocnění střev chronické, je pro pacienty nejlepší držet dietu celoživotně. Přísnost takové diety pak závisí na snášenlivosti každého pacienta. Vzhledem k menšímu příjmu ovoce a zeleniny mohou totiž vznikat avitaminózy.