Barbadoská třešeň acerola je neuvěřitelně bohatý zdroj vitamínu C
Když přemýšlíte nad tím, kde je nejvíc vitamínu C, taky vás napadnou citrusy? Tak vás možná bude zajímat, že acerola obsahuje tohoto vitamínu asi 30x více. Je to malá červená bobulka, která velmi výrazně připomíná třešeň a roste na keři malpighia punicofolia v oblasti Karibiku.
Obsah
Třešeň, co chutná po malinách
Acerola je keř, na kterém rostou cihlově červené bobulky. Ty obsahují tři semena, mají chuť tak trochu podobnou malinám, ale jsou mírně nakyslé. Jí se buď čerstvé, nebo konzervované. Kromě velkého množství vitamínu C obsahují také vitamíny A, B1 a B6, bioflavonoidy, železo, vápník, hořčík a další minerály.
Původně pochází ze severních států Jižní Ameriky a do Evropy byla přivezena z Brazílie. Má růžové až červené květy, kterými vykvete hlavně v zimě, počínaje listopadem. Plody se na acerole objeví až čtvrtý rok. Tyto barbadoské třešně mají velmi měkkou dužninu, proto se nedají dlouho přepravovat.
Acerola – přírodní vitamín C
Acerola působí na náš organismus hlavně vysokým obsahem vitamínu C, který je důležitý pro metabolické funkce. Je nezastupitelný při tvorbě svaloviny a obnově tkání. Hraje roli také při metabolismu bílkovin, tuků, cukrů a železa. Také zvyšuje naši odolnost proti infekcím a volným radikálům, udržuje zdravé a pružné cévy, zdravou pleť, kosti i zuby.
Tato barbadoská třešeň byla také předmětem mnoha vědeckých studií a byly potvrzeny její silné antioxidační účinky. Stejně tak je prokázáno, že pomáhá zpomalovat abnormální růst buněk a tím se hodí také pro léčbu rakoviny.
Díky vysokému obsahu vitamínu C je acerola skvěle využitelná při léčbě:
- nachlazení
- srdečních onemocnění
- rakoviny
- pohmožděnin
- krvácení ze sítnice
- zubních kazů
- zánětů dásní
- depresí
- senné rýmy
- hodí se i k prevenci krevních sraženin, porušení svalové hmoty a ke zvýšení odolnosti.
Nejvyšší čas sehnat si acerolu – přírodní vitamín C je, když trpíte vleklou únavou a jste často nemocní. Extrakt z aceroly posílí vaši imunitu a fyzickou odolnost. Dávkování se pohybuje mezi 250-500 mg denně.