Ananas pro chuť, ananas pro zdraví
Ananas původně pochází z ostrova Guadeloupe, odkud ho do Evropy v roce 1493 přivezl Kryštof Kolumbus. Přestože ale toto exotické ovoce zachutnalo španělské královské rodině, tehdy ještě neexistoval způsob, jak ho vypěstovat v evropském podnebí, a tak byl ananas vzácnou pochoutkou. Až ve viktoriánské době se díky skleníkům, vytápěným parními kotli, toto lahodné ovoce mohlo začít pěstovat masově.
Ideální ovoce pro hubnutí
Ananas je známý především díky svým účinkům, které podporují hubnutí. Obsahuje totiž enzym bromelin, který pomáhá štěpit tuky. Kromě toho je ananas nízkokalorická potravina s vysokým obsahem vody, která přitom ale obsahuje dostatek ovocného cukru, aby pomohl k zahnání únavy a hladu. Díky tomu se ananas stal běžnou součástí mnoha redukčních i detoxikačních diet. Viditelných výsledků bez velkého omezování jídelníčku můžete například dosáhnout, pokud nahradíte večeři sklenicí čerstvé ananasové šťávy. Díky tomu, že ananas štěpí i bílkoviny, jeho konzumace rovněž usnadňuje i trávení.
Ananas pro krásu
Ananas ale není jen pro ty, kdo chtějí zhubnout – toto exotické ovoce může podpořit i vaše zdraví. Bromelin je totiž silně protizánětlivý, a tak chrání trávicí trakt před parazity a bakteriemi. Působí také jako prevence proti střevním chorobám.
Protizánětlivé účinky bromelinu navíc podporují hojení ran a zmírňují bolest. Díky schopnosti štěpit bílkoviny tento enzym také brání nadměrnému shlukování krevních destiček a tím pomáhá předcházet trombóze a srdečním chorobám.
Kromě toho ananas pomáhá odbourávat celulitidu, a při přímé aplikaci na pokožku ve formě masti může pomoci i redukovat podkožní tuk. Biotin, který je v ananasu rovněž obsažený, zas podporuje zdraví vlasů, nehtů a kůže.
Ananas je také močopudný, díky čemuž je vhodný pro prevenci a podpůrnou léčbu nemocí močového ústrojí a ledvin. D svého jídelníčku by ho měli zařadit také ti, kdo trpí otoky končetin, protože ananas pomáhá odvodnit organismus.
Ananas si dejte čerstvý, ale zralý
A nakonec – toto exotické ovoce také obsahuje množství vitamínů a stopových prvků – od vitamínů B a C až po hořčík, zinek, mangan, draslík a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.
Všechno výše uvedené ale platí pouze při konzumaci čerstvého ananasu. Kompotovaný či jinak tepelně upravený ananas totiž ztrácí až 65% všech účinných látek. Pozor si dejte ale i na nezralý ananas – ten obsahuje vyšší množství kyselin, které mohou podráždit sliznice v ústech nebo poleptat zubní sklovinu. Pro vaše zdraví je tedy nejlepší čerstvý, dobře vyzrálý ananasový plod.