Amarant – recepty pro zdravou výživu

Amarant se česky jmenuje laskavec a patří mezi nepravé obilniny. Znali ho už Aztékové, Inkové a Mayové, kteří ho nazývali svatým zrnem. Jeho semínka se dají v kuchyni využít jako cereálie, nebo umlít na mouku. Jí se také pražená nebo naklíčená.
Obsah
Proč bychom měli zařadit amarant do svého jídelníčku?
Zrna amarantu jsou velmi bohatá na bílkoviny, vlákninu a také jsou skvělým zdrojem minerálů. Obsahují železo, vápník a hořčík, je v nich hodně vitamínů a prospěšných rostlinných tuků. Ideální je, přidávat si ho do obilninových jídel, protože velmi vylepšuje jejich výživovou hodnotu. Je také vhodný pro celiatiky, protože je zcela přirozeně bezlepkový.
V kuchyni se dá nejlépe využít pro přípravu různých rizot, kde je ideální v kombinaci s rýží či jinou obilninou. Je skvělou součástí nebo náhražkou mouky v moučných jídlech, ať už jde o klasické pečivo, nebo sladké pečené pochutiny. Samotné amarantové zrno je třeba vařit asi 25 minut v mírně osolené vodě. Na 1 díl amarantu potřebujeme asi 2,5 dílu vody.
Amarantové špaldoto a další recepty
Smažená zelenina v amarantovém těstíčku
- 120 g amarantu
- 150 g brokolice
- 1 ks červené papriky
- 200 g malých žampionů
- 3 ks vejce
- 120 g jogurtu
- 1 ks citron
- tuk na smažení
- sůl, pepř, 1 lžička kurkumy, 1 lžička římského kmínu
Amarant umeleme na středně hrubou mouku. Mouku smícháme se solí, vejci, jogurtem a kořením. Vznikne hustší těstíčko, které necháme 15 minut odležet.
Brokolici rozdělíme na růžičky, papriku nakrájíme na proužky, houby ponecháme celé. Porce zeleniny namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Podáváme s plátky citrónu.
Špaldoto s amarantem
- 150 g amarantu
- 2 ks cibule
- 500 g pšenice špalda
- 4 stroužky česneku
- 1 dl olivového oleje
- 400 g zeleniny mražené
Pšenici špaldu propláchneme, namočíme do vody a necháme do druhého dne. Špaldu vaříme zhruba 20 min, dokud není měkká. Amarant dáme do 2-2,5 dílu osolené vroucí vody na 1 díl amarantu a vaříme 20 min.
Na pánvi krátce podusíme na plátky nakrájený česnek, cibule a zeleninu, klidně může být 400g sáček mražené zeleniny, ale i jiná např. kořenová zelenina či žampiony.
Všechny ingredience smícháme, důkladně zalijeme olivovým olejem a podle chuti ochutíme solí.

Amarantové palačinky
- 120 g amarantové mouky
- 80 g univerzální bezlepkové mouky
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
Ze všech surovin umícháme řídké palačinkové těsto. Necháme ho 20 minut odpočinout, a pokud příliš zhoustne, zředíme trochou vody. Na pánvi lehce vymazané olejem smažíme tenké palačinky.
Amarantové sušenky
- 2 hrnky amarantu
- 180 g másla
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku hořké čokolády strouhané
- 1 vejce
- 1 žloutek
- vanilinový cukr
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a žloutek, dobře promícháme, přidáme nastrouhanou čokoládu, vanilinový cukr a mouku, promícháme a na závěr přidáme amarant.
Dnes 11.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Těsto vložíme do lednice na 30 min. odpočinout. Poté tvoříme placičky, dáme na vymaštěný plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.