Alkalická dieta zbaví vaše tělo překyselení a kil

Existují potraviny, které se v těle chovají kysele a takové, které se naopak chovají zásaditě. Náš životní styl a nedostatek pohybu většinou způsobuje, že se v nás hromadí spíše kyseliny a naše těla jsou pak překyselená. Ledviny mají sice odbourávání kyselých látek v popisu práce, ale také mají omezenou kapacitu, takže většinou nestíhají naše pH vyrovnávat.
Obsah
Potřebujeme víc zásad!
Pokud v naší stravě převládají kyseliny, ledviny je nestíhají vylučovat a v těle se nám hromadí odpadní látky. Krev je obírána o kyslík a to zpomaluje metabolismus. Potravu pak trávíme pomaleji a může dojít k nárůstu hmotnosti.
Překyselení organismu může také způsobit, že ať se snažíme, jak chceme, nemůžeme zhubnout. Tento problém se ovšem dá snadno vyřešit. Prostě se stačí zbavit překyselení. Na překyselení reaguje naše tělo únavou, bolestmi hlavy, zvracením a nižším výkonem. Také ovlivňuje pH krve, jehož ideální hodnota je 7,36.
Nemusíme počítat kalorie a vážit jídlo
Abychom se překyselení zbavili, je důležité jíst potraviny, které se v našem těle mění na zásady. Nezáleží to ovšem na chuti, například takový pomeranč, který může chutnat kysele, je pro tělo zásada. Stejně tak některé zásadité potraviny mohou způsobovat po konzumaci překyselení. Alkalická dieta vychází ze znalosti vlastností potravin a jejich vlivu na naše organismy.
Pokud se rozhodnete pro alkalickou dietu, nebudete muset vážit potraviny a počítat kalorie, ale jen vhodně vybírat potraviny.
Které potraviny jsou zásadotvorné?
- ryby z chladných moří (např. treska), krůtí maso, slepičí maso, hovězí filet, telecí, husí prsa, zvěřina
- citrusy, avokádo, hrozny
- zelenina
- sójové výrobky
- celozrnné výrobky, divoká rýže, proso
- zakysané mléčné výrobky
- mandle, kaštany,
- olivový, řepkový, lněný, kokosový olej
- stevia, javorový sirup
- bylinkový a zelený čaj
Které potraviny jsou kyselinotvorné?
- tmavé maso a vnitřnosti, konzervy, uzeniny a uzená masa
- pečivo z bílé mouky
- většina mléčných výrobků (mimo zakysaných)
- nakládaná zelenina a kompotované ovoce
- cukr, sušenky, těstoviny
- káva, pivo, likéry
Jak můžeme zjistit své pH?
Pokud chceme vědět, zda potřebujeme alkalickou dietu, můžeme si změřit své pH. Stačí nám k tomu lakmusový papírek, který navlhčíme slinami hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po něm. Za chvíli se ukáže pH našich slin. Pokud bude nižší než 6,4, je náš organismus překyselený. Papírek však můžeme i pomočit. O překyselení bude svědčit, pokud bude pH nižší než 6. Od 6 do 7 je pH moči zcela ideální.
Na stránce Co nejíst při překyselení uvádíte hned jako druhý bod ryby. Tady jako zásadotvorné uvádíte hned první ryby. Z toho vyplývá, že sami nevíte co je zdravé. Považuji proto tuto akci za komerční záležitost, která má pouze tahat lidem peníze z kapes.
Milý Jiří, ryby jsou zásadotvorné a proto je vhodné je jíst při překyselení. Neznamená to automaticky, že ryby jsou zdravé (i když všichni víme, že jsou) – zásadotvornost je jedna z jejich vlastností a jako taková vždy prospívá nebo škodí podle toho, jak je disponováno zažívání každého jednotlivce.
To je jen částečná odpověď … a co tedy dotaz :
Na stránce Co nejíst při překyselení uvádíte hned jako druhý bod ryby. Tady jako zásadotvorné uvádíte hned první ryby
TAK … a ted dejte prosím stranou, co je zdravé, ale řeknete nám, CO JE PRAVDA??? Když na dvou stránkách uvádíte tu samou surovinu v úplně jiném vztahu, vlastně opačném :(
Dobrý den, Ajky, prošla jsem si oba články a upřesnila je ohledně ryb a masa. Při překyselení nám neublíží krůtí a slepičí maso, hovězí filet, telecí, husí prsa, zvěřina, a ryby z chladných moří jako je treska aj. Zbytek masných výrobků a ryb je spíše kyselinotvorných.