Olivový olej: Účinky
V minulém století přišli lékaři na to, že počty úmrtí na kardiovaskulární choroby se velmi výrazně liší ve středomořských a ostatních evropských zemích ve prospěch těch středomořských. Ukázalo se, že tato výrazně nižší úmrtnost ve středomoří je způsobena odlišným složením tuků v potravě. Hlavním zdrojem tuků je tam totiž olivový olej.
Co najdeme v olivovém oleji?
Olivový olej je tvořen z 97 % triglyceridy a volnými mastnými kyselinami. Z toho 60 % až 83 % tvoří mononenasycené mastné kyseliny, 5 – 22 % polonenasycené a 13 – 20 % nasycené mastné kyseliny. Díky tomu jsou tyto oleje nejbohatšími přírodními zdroji mononenasycených kyselin.
Zbytek je tvořen látkami, které jsou zodpovědné za aromatické, antioxidační a další kvality oleje. Ten obsahuje také vitamín E, polyfenoly a beta-karoteny. Pokud se olivový olej rafinuje, a z panenského se tak stává nepanenský, dochází ke ztrátě významných vlastností nejen spojených s aromatem a chutí, ale také těch antioxidačních.
Přísun tuků v naší stravě by neměl přesáhnout 35 %, což u energetické spotřeby dospělého člověka dělá právě 4-5 lžic olivového oleje denně.
Co dokáže olivový olej?
- Je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a nádorům
- Má antioxidační účinky
- Napomáhá vstřebávání některých vitamínů rozpustných v tucích
- Snižuje cholesterol a tím riziko kornatění tepen
- Je prevencí zácpy a nadýmání
- Má detoxikační účinky
- Podporuje metabolismus tuků
- Snižuje riziko cukrovky 2. typu
- Napomáhá trávení
- Napomáhá hubnutí
- Podporuje vstřebávání vápníku
- Podporuje činnost žlučníku
- Zpomaluje proces stárnutí
Znáte typy olivových olejů?
Tyto oleje se dělí na panenské, rafinované a směsi obou. Platí, že čím méně umělých zásahů je na oleji při výrobě provedeno, tím je zdravější a chutnější. Kvalitní olivový olej je většinou také velmi drahý.
Panenské oleje:
- Extra panenský olivový olej se získává přímo z oliv mechanickými výrobními postupy. Nejlepší je zastudena, ale používá se také k dokořenění a zjemnění hotových pokrmů.
- Panenský olivový olej se hodí do salátů, či jiných studených pokrmů, stejně jako k lehkému smažení a dušení.
- Obyčejný panenský olej
Rafinované oleje:
- Rafinovaný olivový olej se během výroby zahřívá a tak ztrácí cenné vlastnosti.
- Rafinovaný olej z pokrutin je ještě méně kvalitní, protože se jednak rafinuje a jednak vyrábí z odpadu po výrobě panenských olejů.
Směsi olejů:
- Získávají se smísením rafinovaných a panenských olejů.
Dnes 25.4.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Pěkný souhrn vlastností, za sebe bych doplnila to nejdůležitější, s kvalitním olivovým olejem není třeba používat pro přípravu salátů žádná umělá dochucovadla, chut jim dodá sám kvalitní olej.