Jaké jsou nejvhodnější oleje na vaření? Poradíme vám.
Univerzální olej, který je tepelně odolný, má neutrální chuť a vůni, asi není. Určitě se ale dá vybrat pár olejů, které je dobré střídat.
Obsah
Oleje na vaření – který je nejvhodnější?
Obecně platí, že čím více je tuk nasycený, tím hůře jej náš organismus zpracuje a mnohem snadněji se nám ukládá v těle. Nenasycené tuky jsou mnohem zdravější a rychlejší zdroj energie. Oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin současně rychleji podléhají oxidaci, rychleji se přepálí a vznikají v nich škodlivé látky. U olejů je důležité vědět, jaká je právě jejich tepelná odolnost a do jaké teploty se mohou používat. Danou informaci výrobci olejů ale nejsou povinni uvádět.
Oleje se liší poměrem druhů mastných kyselin. Každý typ mastné kyseliny má jinou tepelnou odolnost. Nasycené mastné kyseliny mají nejvyšší tepelnou odolnost, někdy až 240 °C. Mono-nenasycené mastné kyseliny, jako třeba kyselina olejová, mají tepelnou odolnost asi 210 °C. Poly-nenasycené mastné kyseliny mají tepelnou odolnost přehřátí už nad 50 °C.
Teploty pro tepelné úpravy jídla
Smažení, pečení, grilování a fritování jsou úpravy potravin při vysokých teplotách nad 180 °C. Dochází ke znehodnocení důležitých látek a vznikají škodlivé trans-mastné kyseliny i zdraví škodlivé látky, jako je akrylamid a glycidamid. Je třeba snížit jejich hodnoty spolu se snížením teploty.
- teploty při pečení v troubě s cirkulací vzduchu nemají přesáhnout 180 °C
- teploty při pečení v troubě bez cirkulace vzduchu 200 °C
- ve fritéze nemá teplota překročit 175 °C
- hranolky z oleje vyndejte hned, jak mají zlatohnědou barvu
- zcela se vyvarujte dohněda opečených brambor placek, omelet i chleba
Tuky – patří mezi nezbytné živiny
- olivový olej
Extra panenský olivový olej používáme hlavně na saláty ve studené kuchyni. Vysoké teploty ničí látky v podobě antioxidantů, které se lisováním za studena získávají. Na tepelnou úpravu použijte olivový olej z pokrutin, neboli z 2. lisu. Má stejné vlastnosti teplotní stability i chutě a je cenově dostupnější. Má vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin a nízký obsah nasycených kyselin. Na někoho je chuťově hodně výrazný. Teplotně stabilní při 210 °C.
- slunečnicový olej
Má nízký podíl nasycených mastných kyselin a nižší poměr mono nenasycených mastných kyselin, proto je méně tepelně stabilní. Má výraznou převahu omega 6 mastných kyselin oproti omega 3, v poměru 150:1. Je vhodný pro studenou kuchyni. Teplotně stabilní při 180 °C. Má protizánětlivé účinky, pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu a blahodárně působí na srdce a cévy.
- řepkový olej
Má vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin a současně poměrně vysoký obsah omega-3. Díky tomu má výhodný poměr omega-6 a omega-3. Vhodný pro studenou kuchyni, tepelnou úpravu potravin a pokrmů. Díky neutrální chuti je vhodný do sladkých i slaných pokrmů. Zastudena lisovaný řepkový olej je vhodný hlavně pro studenou kuchyni. Tepelná stabilita při 240 °C.
- sojový olej
Má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, zejména omega-6 a nízký podíl omega-3 i nízký podíl nasycených kyselin. Vhodný pro studenou kuchyni, lehce stravitelný, obsahuje lecitin, příznivý účinek na mozek i nervy. Chrání před infarktem, mrtvicí, při arterioskleróze, snižuje hladinu cholesterolu a pro diabetiky. Podporuje nervovou soustav, stav pokožky a látkovou přeměnu. Na krevní tlak, rozpouští žlučové kameny, urychluje rekonvalescenci a ranní výplach úst je detoxikuje.
- arganový olej
Jeho použití v orientální kuchyni je velmi různorodé, přidává se do salátů, různého pečiva i dezertů. Arganový olej se získává lisováním za studena z vnitřní části plodu stromu argánie trnité. Může díky svému složení ovlivňovat hladinu volných radikálů v těle. Podporuje vylučování škodlivých patogenů a má protirakovinné schopnosti. Jeho cena je ale vyšší. Používá se hlavně v kosmetice na pleť a vlasy.
Dnes 18.3.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- kokosový olej
Kokosový olej je tepelně stabilní, snese i hodně vysoké teploty a je vhodný pro teplou kuchyni. Kvůli své konzistenci je i při pokojové teplotě tuhý a moc se nehodí pro studenou kuchyni. Je ale bez pachu a hezky voní. Tuk se neukládá v těle a je vhodný i při redukčních dietách. Kokosový olej a jeho účinky jsou hojně známé. Používá se na pleť, vlasy i spáleniny. Považuje se za nejzdravější a nejprospěšnější olej vůbec.
- ricinový olej
Používá se na vrásky, podporuje dlouhé a husté řasy i obočí. Zbaví vás lupů a podpoří růst vlasů. Používá se na slabé a poškozené vlasy na potírání konečků a vlasové pokožky. Můžete jej vmasírovat i vlasů jako masku. Pak jej důkladně vymyjte šampónem. Dokonce urychluje hojení jizev a používá se při drobných odřeninách a říznutích. Teplý ricinový olej uvolní svaly a uleví od bolesti kloubů.
- peprmintový olej
Proti bolesti zad, svalů i hlavy, při rýmě, alergii, nachlazení a škrábání v krku jako inhalace. Vůně zabrání pocitu hladu, dodá energii a zlepší soustředění. Dejte si i 2 až 3 kapky oleje do šamponu a kondicionéru pro stimulaci pokožky, zbaví vás lupů i vší. Smíchaný s kokosovým olejem na popáleniny. Směs mátového a levandulového oleje zlepší při lokální aplikaci ekzém, psoriázu i akné. Na křeče tlustého střeva a nadýmání přidejte pár kapek do mátového čaje. V zubní pastě osvěží dech.
- lněný olej
Je vhodný výhradně pro studenou kuchyni, protože se rychle se kazí. Převažují prospěšné nenasycené mastné kyseliny, zejména ty omega-3. Lněný olej obsahuje kyselinu alfa linolenovou – ALA, kterou podle studií lidské tělo nedokáže účinně přeměnit na aktivní formy EPA a DHA, v hojné míře obsažené třeba v rybím oleji a které tělo potřebuje. Kvůli vysokému množství polynenasycených kyselin se nemá lněný olej používat při vaření.
- rakytníkový olej
Rakytníkový olej podporuje obranyschopnost organismu. Obsahuje 3x více vitaminu A – beta-karotenu než mrkev, zlepšuje zrak, má antioxidační účinky, na funkci plic, tlustého střeva, prostaty i mozku. Regeneruje sliznici a kůži, podporuje růst kostí, posiluje růst vlasů, pokožky a nehtů. Snižuje cholesterol v krvi, chrání játra a pozitivně ovlivňuje srážlivost krve. Při virových onemocněních a oparech. Používá se na popáleniny, má detoxikační a protizánětlivé účinky v trávicím traktu.
- oregánový olej
Vnitřně se užívá na zvýšení imunity, na zlepšení práce jater, pro přísun energie, na alergie, bakteriální a mykotické potíže. Má podobné účinky jako antibiotika, pomáhá proti parazitům i kandidóze. Zlepšuje trávení a urychluje metabolismus. Působí relaxačně v aromaterapii i v koupelích a vtírá se do kůže při revmatu. Dává se do mastí na klouby a svaly. Využít se dá při inhalaci během nemocí spojených s dýchacími cestami.