Přichází nám sezona dýní! Poradíme vám, na co všechno se dá použít.
Dýně jsou typicky podzimní. Všechno má přece svůj čas a dýně nejsou výjimkou. Abychom se mohli na podzim těšit z dobré úrody, je třeba začít dopředu plánovat. Dýně jsou lahodné, ale jsou i dokonalá dekorace.
Obsah
Kde se pěstuje?
Ať už chcete pěstovat malé okrasné dýně, nebo oblíbené jedlé dýně, jako máslovou nebo Hokkaido, na jaře, až se oteplí, je optimální čas zajistit si osivo, květináče na předpěstování rostlina a vhodný zahradnický substrát.
Květináč si naplníme do 1/3 zeminou, kterou zlehka upěchujeme, vložíme do ní vždy pro jistotu 2 semínka, kdyby nám náhodou jedno z nich nevzešlo. Květináč pak doplníme zahradnickým substrátem do plné výše, abychom nakonec získali požadovanou hloubku 6 cm.
Pak je nutné květináče zavlažit, aby semínka začala klíčit a růst. Asi za 10 dnů můžeme očekávat, že nám rostlinka dýně prorazí až na povrch. Přesadíme je do záhonu, až nebudou hrozit přízemní mrazíky, nejdřív po ledových mužích po 15. květnu.
Nejlepším hnojivem na dýně je králičí hnůj. Ten se dává pod dýně ještě před tím, než rostlinu zasadíme. Zakopeme jej do záhonu asi 20 cm pod povrch v množství půl pod 2 rostliny.
Během dalšího růstu kromě pravidelné zálivky už dýně velkou péči nepotřebují. Je třeba je párkrát okopat a vyplít, aby jim plevel neodebíral živiny a nedusil je. Rostlina se rozroste na plochu 3 až 4 m.
Z jedné rostliny lze očekávat 8 až 10 plodů. Skutečně zralé dýně poznáme podle barvy. Slupka dýně Hokkaido by měla mít čistě oranžovou barvu a jasně zelenou stopku.
Jaké máme druhy
· Okrasné dýně
Dýně se sice nedají jíst a bývá s nimi více práce než užitku, jsou ale nádherné. Malé, hrubě strukturované a s dužinou ne příliš bohatou, za to s nádherným vzhledem. Vytvoříte z nich nádherné podzimní dekorace.
· Jedlé dýně
- Červené a zelené Hokkaido
U nás je známější červené Hokkaido, někdy přezdívané kaštanová dýně. Odrůda má kvalitní plody o hmotnosti 1 až 2 kg a i po Vánocích z nich lze uvařit čerstvou polévku. Zelená odrůda je více zploštělá a mírně žebernatá. Plody jsou větší, váží kolem 3 kg a mají sytě oranžovou dužinu. Rostlina má jen 1 plod, vyšlechtěná odrůda F1 má 3 plody. Jsou to jediné dýně, které se před úpravou nikdy neloupou.
Dnes 18.4.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- Špagetová dýně
Patří mezi největší plodící dýně s hmotností plodu 1 až 3 kg. Má kulovitý nebo protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo oranžovou barvu. Postupem dozrávání pak slupka tvrdne. Uvnitř je vláknitá dužnina, která po tepelné úpravě nahradí špagety a dává se i místo nudlí do polévky.
- Chioggia neboli Marina di Chioggia
Dýně vyšlechtěná v Itálii do velikosti 4 až 6 kg. Má tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s velmi efektním žebrováním. Hodí se k výzdobě, ale má i nasládlou chuť připomínající mrkev. Její slupka je tuhá a nepoddajná. Doporučuje se nakrájet na měsíčky, tepelně zpracovat a až pak vydlabat.
- Dýně žaludová
Má neobvyklé plody, které připomínají jahodu, váží 0,5 až 1 kg a jsou dlouhé 10 až 20 cm. Roste v keřích a nezabírá tolik místa. Je oblíbená pro její oříškovou chuť, která se ale skladováním vytrácí a je chutná i zasyrova a se slupkou. Odrůda Festival F1 se dá konzumovat i jako jablko.
- Table Gold
Někdy se tato dýně plete s odrůdou Table Gold, jedinou žaludovou dýní s oranžovými plody s chutí jako kukuřice.
- Máslová dýně
Při pěstování je náročná na teplo. Má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužniny. Patří mezi nejekonomičtější druhy, protože většinu plodu tvoří dužnina, ne semena.
- Tykev muškátová
Pochází z jižní části Mexika, je velmi náročná na teplo, a proto se pěstuje spíše v jižních zemích. Plody mají zajímavé tvary, nedozrálé mají sytě zelenou barvou, zralé pak krémovou až hnědavou. Dužina je oranžová a velmi silná.
- Velkoplodá dýně Goliáš
Dýně s hladkou oranžovou slupkou jsou vhodné pro zavařování, k výrobě džemů, ale i pro domácí zvířata. Díky vysokému obsahu vody se nehodí ke skladování a snáze uhnívají. S ohledem na vysokou hmotnost dýní, které váží až 30 kg, jsou náročné při sběru i při zpracování.
A nezapomeňte na recepty z dýně
Možnosti přípravy dýní jsou pestré. Nejlepší je grilování dýní. Dýni omyjeme a odřízneme si stopku i spodek dýně. Pak ji rozpůlíme a vyndáme jádřinec. Dužinu i se slupkou nakrájíme na pravidelné proužky v šíři méně než 1 cm a připravíme je na grilování. Konečná úprava závisí na tom, zda chceme svou dýni podávat sladké či slané. Výborná je i dýňová polévka.